Сьогодні — День усиновлення

Чи не щодня до служби у справах дітей надходить інформація про дітвору, що втратила батьків. До кожного такого листа додається фотографія. Вдивляючись у дитячі обличчя, думаєш про те, що з самого народження ці малята позбавлені чи не найголовнішого в своєму житті — батьківської любові. На Луганщині таких 1432 дитини. Це і сироти і малюки, позбавлені батьківського піклування. Щоправда, понад 1020 дівчаток і хлопчиків сьогодні виховують у сім’ях опікунів і піклувальників, решту — в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. Загалом їм там краще, ніж сидіти голодними у нетопленій хаті, залишеними непутящими батьками.
Кажуть, що такі діти отримують батьків двічі — коли народжуються і коли тримають у руках рішення суду про своє всиновлення. Тільки за минулий рік понад 180 діток перестали називатися сиротами і ще майже 50 незабаром також побавляться цього статусу. Саме стільки сімей сьогодні бажають узяти на виховання дитину і розпочали процес усиновлення.
Дитячий будинок сімейного типу — це теж влаштування дітей до сімей на спільне проживання та виховання. Щоправда, таке влаштування не передбачає родинних зв’язків, які наступають у результаті усиновлення, але дитина тут теж доглянута, охоплена увагою, піклуванням. І, як показує життя, любов до прийомних батьків у таких дітлахів набагато більша, ніж до кровних.
До речі, в Луганській області сьогодні подано позовні заяви до суду про позбавлення батьківських прав щодо дев’яти дітей, які перебувають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. Отже, є можливість влаштувати їх на виховання в українську сім’ю.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

Фото надано автором.

Замінили сиротам батьків

З нагоди Дня усиновлення керівники Житомирської області запросили на зустріч сімей, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Родини отримали подарунки, а на вихованців чекала розважальна програма. На регіональному обліку перебувають 885 дітей, яких може бути всиновлено, з них віком до 5 років — 62, 6—10 років — 165, 11—17 років — 658. За останні десять років в області усиновлено 955 малюків. Перевага надається національному усиновленню, а не іноземному. Так, громадянами України усиновлено 681 дитину, іноземними — 274.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомирська область.