Перший в історії Херсонщини врожай дорогої спеції зібрали у Каховському районі області. Кілька тутешніх селянських господарств об’єдналися і за сприяння міжнародних інвесторів висадили вид крокусів, з тичинок яких і отримують шафран.
Місцезнаходження півгектарного поля квітів усіляко приховували та охороняли, щоб комусь із необізнаних земляків не спало на думку рвати тут букети для коханих. Адже навіть кілька знищених квітів загрожували значними збитками: грам шафрану на світовому ринку коштує 2—10 євро!
Та завдяки дбайливому догляду та скрупульозному дотриманню технологій з експериментального поля вдалося отримати 1,2 кілограма «короля спецій» на понад шістдесят тисяч гривень і з надлишком окупити всі витрати. Раніше крокуси потроху вирощували тільки в розплідниках та в наукових ботанічних садах.
Наступного року поля крокусів з’являться ще у понад двох десятках місцевих господарств. До слова, в Ірані виробляють майже триста тонн шафрану щороку.
Херсонська область.
На знімку: дрібка дорогоцінного шафрану.
Фото автора.