Одним із найдоступніших методів розв’язання житлової проблеми для багатьох українців залишається оренда. Як вирішують співвітчизники «квартирне питання», яка його ціна й регіональні особливості, з’ясовували кореспонденти «Голосу України».

 


Основний попит на орендовані квадратні метри припадає на великі міста. У мегаполісах легше знайти роботу, тут зосереджено вищі навчальні заклади, відповідно, і ти, хто шукає тимчасовий дах над головою, більше. Утім, і вартість оренди вища. Як стверджують ріелтори, починаючи із середини 2014 року оплата в національній валюті за знімання зросла слідом за курсом долара. А от у «зеленому» еквіваленті вона навіть стала нижча.


Так, у столиці щомісячна оренда в господаря однокімнатної квартири стає наймачеві приблизно в 300 доларів, за двокімнатну — до 400, за трикімнатну — трохи менш як 500. Це усереднені дані. Адже житло в новобудовах відрізняється від «хрущовок» і габаритами, і зручностями, і прив’язкою до місцевості — найчастіше нові економ-варіанти зводять у віддалених спальних районах. Утім, винаймання в старому житлофонді малометражних квартир не втрачає своєї популярності не лише через меншу орендну, а й комунальну плату.


Утім, у Києві можна знайти житло і в новобудовах лише за 2,5 тисячі гривень. Щоправда, так здають тільки «стіни» без ремонту, а зі зручностей, у найкращому разі, — унітаз і раковина. Є ще й супербюджетна орендна пропозиція. Деякі заповзятливі кияни, в кого в наявності більші квартири, здають їх під своєрідні хостели. У кімнаті, де розміщують двоярусні ліжка, можуть жити до десяти осіб. Плата за такий сервіс — 1000—1200 гривень на місяць, разом із комуналкою.


33-річний Олексій Д., переселенець із Луганська, що має ІІІ групу інвалідності, живе в такому хостелі вже два роки.


— Нині працюю за професією — я педагог, — розповідає Олексій. — Однак учительська зарплата поки що не дає змоги зняти гідне житло. У хостелі за цей час я не тільки обжився, а й зустрів свою кохану. Ми нещодавно одружилися. Із цієї нагоди нам тут виділили дуже маленьку, але окрему кімнатку. Ми — щасливий виняток із правил у цьому гуртожитку...


До слова, другою причиною підвищення ціни на оренду житла найчастіше називають потік внутрішніх переселенців із Криму, а переважно з окупованих територій Донбасу. На ринку винайманої нерухомості формула «попит народжує пропозицію» у цьому разі не зовсім спрацювала. Кількість потенційного квадратного метра не збільшилась, але з’явилась конкуренція, наслідок якої — підвищення ціни.


Усі вищезгадані тенденції характерні не тільки для столиці, а й для всієї України. Хоча є й свої особливості.


Приміром, в Одеській області — сезонність. Як відзначає власний кореспондент «Голосу України» у цьому регіоні В’ячеслав Воронков, улітку деякі домовласники воліють здавати квартири подобово для туристів за більш високими цінами. А із завершенням сезону пропонують квартири для довгострокової оренди, але з умовою звільнити приміщення до травня-червня. В Одесі винаймане житло перебуває практично на одному ціновому рівні зі столицею: однокімнатна квартира — 5500 гривень, двокімнатна — 6500, трикімнатна — 7500, невеликий будинок (80 кв. м) — 10 тисяч гривень.


А в Тернополі, як, утім, і по всій Україні, у наймачів особливо популярні однокімнатні квартири. За них у середньому просять від півтора до трьох тисяч гривень на місяць. А от на двокімнатні й трикімнатні апартаменти, як повідомляє наш власний кореспондент у Тернопільській області Любов Наконечна, за минулий рік ціна впала й тепер вона становить від 2,5 до 3,5 тисячі (разом із комуналкою). Нові тарифи ЖКГ внесуть свою корективу в ціну оренди. Власники квадратних метрів не приховують: оплату підвищать.


Спад популярності на «двушки» і «трьошки» в Тернополі пояснюється тим, що в обласному центрі важко знайти роботу. У пошуках її більшість сімейних їдуть до Польщі. А основні орендарі місцевого житла — студенти.


— Свого часу я навчався в тернопільському університеті, — розповідає 20-річний Андрій К. — Доводилося знімати там квартиру, що в середньому коштувала мені до двох тисяч гривень на місяць, так ще й добиратися треба було до університету. Пізніше продовжив навчання в Польщі. Там мешкаю в комфортному гуртожитку поруч із вузом. Плачу за нього мінімум.


У Сумах вартість винайманого житла в багатоповерхівках приблизно така само, як і в Тернополі, а от оренда невеликих будинків тут дешевша, ніж знімання квартир. Як передає власний кореспондент «Голосу України» у Сумській області Володимир Чернов, ідеться про домобудівництва на дві—три кімнати з частковими зручностями. Це може бути півбудинку з окремим входом. За таке житло хочуть 600—800 гривень на місяць плюс оплата комунальних послуг. У приміському селі (5—9 кілометрів від Сум) можна зняти «дах» за 400 гривень. Там також повноцінний комфортабельний будинок з гарним ремонтом і площею 80 квадратних метрів стане орендареві в три тисячі гривень. А зняти двоповерховий котедж площею 145 квадратних метрів з місцем для автомобіля можна від 10 тисяч гривень. У цьому разі господарі самі оплачують комуналку.


А от в Івано-Франківську, повідомляє наш власний кореспондент у цьому регіоні Галина Брухаль, ціна на оренду зросла майже вдвічі. Однокімнатні квартири, залежно від територіального розташування і внутрішнього оснащення — від 1500 до 4500 гривень (без урахування комунальних послуг). «Двушки» — від 1800 гривень, а «трьошки» — від 2600. Але це квартири переважно в будинках радянської забудови. У новобудовах — дорожче.
Дороге житло здебільшого здають в оренду через агентства нерухомості. У такий спосіб господарі намагаються забезпечити схоронність майна договором. Власники дешевих квартир шукають наймачів без посередників, розклеюючи оголошення на зупинках, біля вузів, студентських гуртожитків.


Будинок у приміській зоні Івано-Франківська, приміром, одноповерховий на три кімнати загальною площею майже 80 квадратних метрів коштуватиме на місяць від 3500 гривень (плюс комунальні послуги). Практикують здавати одну кімнату або літні кухні у дворі в приміських селах — від 1500 до 2600 гривень.


Трохи інша ситуація на Херсонщині. Тут багато приватних будинків у поганому стані, чиї власники виїхали або не в змозі їх утримувати. Як інформує наш власний кореспондент у Херсонській області Сергій Яновський, ці домобудови можна отримати в наймання за ціною приблизно 500 гривень на місяць. Однак натомість господарі (старі, інваліди, самотні жінки) або ті, кому довірили догляд за нерухомістю, можуть виставити додаткові умови. Приміром, допомога на присадибній ділянці або якісь додаткові роботи по господарству.


У самому Херсоні орендована однокімнатна квартира оцінюється від 1,5 до 2,5 тисячі гривень. Винаймана «двушка» дорожче лише на сотню-другу, а трикімнатна — від 2 до 3,8 тисячі гривень. Невеликий будинок стане на місяць у 850—1500 гривень. У передмісті Херсона зняти доглянутий будинок коштує лише на 10—30 відсотків дешевше, ніж у самому місті.


У Дніпрі, якщо пощастить, однокімнатну квартиру можна орендувати починаючи приблизно від двох тисяч гривень (як правило, у спальних або віддалених від центру міста районах). Такі приміщення, за словами ріелторів, розлітаються, як гарячі пиріжки. Як повідомляє наш кореспондент у Дніпропетровській області Галина Неретіна, реальні пропозиції починаються від трьох тисяч гривень. Приблизно така само стартова вартість оренди і на двокімнатні квартири. Плюс ще потрібно враховувати низку нюансів: одразу доведеться віддати набагато більше грошей, ніж приваблива цифра в інтернет-оголошенні, тому що зазвичай власники житла просять заплатити за два місяці. А якщо ви скористаєтеся під час угоди послугами ріелтора, він візьме з вас комісійні — 50 відсотків від місячної вартості оренди. Тобто, знайшовши житло за три тисячі на місяць, ви, швидше за все, одразу віддасте сім з половиною.


І якщо раніше в Дніпрі комуналка найчастіше входила у вартість оренди, то тепер наймачеві самому доведеться щомісяця оплачувати комунальні рахунки.


— Орендодавці нині не дуже хочуть оплачувати комунальні послуги, — каже голова галузевої ради підприємців—учасників ринку нерухомості Дніпропетровської області Сергій Логутенко. — Тому якщо вам пощастило й ви знайшли дешеве житло — потрібно брати, адже завтра його вже не буде. Інша ситуація на ринку дорогої оренди, де зняти квартиру коштує 10—15 тисяч гривень на місяць. Тут є вибір, тому й орендодавці більш поступливі в питаннях комуналки.


В Одесі застосовують різні схеми розподілу оплати послуг ЖКГ між мешканцями і власниками нерухомості. Здебільшого господар оплачує фіксовані платежі (наприклад, утримування будинків і прибудинкових територій, а мешканці — все, що за лічильниками (електрика, вода, газ). Також мешканці оплачують необхідні їм додаткові послуги: телефон, телебачення, Інтернет. Опалення останнім часом найчастіше власник квартири й орендар ділять 50/50. До слова, таку схему плати за тепло почали використовувати в столиці та в Київській області.


Але є й такі категорії потенційних орендарів, яким зняти квартиру (навіть за наявності необхідних фінансів) буде складніше, ніж іншим. За словами Сергія Логутенка, у Дніпрі настрої у власників житла різні: одні не хочуть здавати квартири вихідцям з Азії та Африки, інші категорично проти домашніх вихованців на своїх квадратних метрах. Серед щасливих власників особистих апартаментів у Дніпрі є й такі, хто категорично відмовляє в оренді переселенцям з Донецької та Луганської областей.


У Херсонській області також неохоче здають житло родинам вимушених переселенців зі сходу України, особливо з дітьми. Аналогічна ситуація в Київській та Одеській областях. Власники житла побоюються, що не зможуть виселити таких мешканців у разі несплати.


У Київській області та в Івано-Франківську непросто зняти житло виявилося людям з обмеженими фізичними можливостями. Господарі турбуються за своє майно: мовляв, інвалідним візком пошкодять паркет або шпалери...


Зате в Івано-Франківську охоче беруть квартирантами іноземних студентів, особливо сімейних. Та й до переселенців ставляться без упереджень. Наша колега Галина Брухаль зателефонувала за декількома телефонами орендодавцям, представившись переселенкою із двома дітьми, й отримала добро. А от у Сумах бажані орендарі — сімейні пари й дівчата-студентки. Їм навіть можуть надати істотні знижки. А це вже запорука довгострокового співробітництва...


Підготував Влад СЕМЕНЧУК.


Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.