Шановний Петре Олексійовичу!


В Україні прискорено реалізується Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Практика свідчить про масове шахрайство з боку посадовців при здійсненні цієї кампанії. Зокрема, повсюдно порушується принцип добровільності, фактично відсутнє громадське обговорення питань про об’єднання, замість думки громад підтасовуються фальшиві протоколи зборів та опитувань. Мін’юстом штучно заблокована можливість реєстрації законних статутів громад, де, зокрема, передбачена процедура врахування громадської думки (тільки таким чином можна забезпечити однотипність і легітимність відповідних «об’єднавчих» документів).


Під виглядом об’єднання і децентралізації проводиться масове скорочення шкільної та медичної мережі, передбачається багатократне скорочення сільських рад. Це суперечить нормам Конституції України (ст. 140) та законам про здійснення місцевого самоврядування територіальними громадами безпосередньо. Також це не відповідає і європейській практиці місцевого самоврядування.


Люди небезпідставно стурбовані тим, що влада започатковує небезпечний проект зачистки України від сіл і від... українців.


Враховуючи сказане, просимо:


— припинити реалізацію Закону «Про добровільне об’єднання громад» на всій території України;


— забезпечити підготовку та підвищення кваліфікації представників органів місцевого самоврядування для практичної реалізації потенціалу нинішніх територіальних громад на основі зареєстрованих їхніх статутів;


— розблокувати процедуру реєстрації статутів територіальних громад;


— терміново розглянути нові умови для ефективного державного управління і місцевого самоврядування, передбачаючи, перш за все, реформу бюджетної та податкової систем за європейським досвідом сприяння самоврядуванню.


Звертаємо увагу на те, що в Україні розпочата найбільш ризикована реформа, що тільки посилює централізацію, котра одночасно несе загрози унітарності держави, єдності та консолідації суспільства.


За дорученням Політради партії «Правда і справедливість»


24.09.16                                                           Олександр Мороз.