«Закон, що спрощує реєстрацію ліків із розвинених країн, має зробити їх більш доступними для громадян. А чи стануть медичні препарати дешевші? Коли це можна очікувати?»

Наталія БОГДАНОВА.

Івано-Франківщина.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег МУСІЙ (на знімку):

— Цей закон до цін на ліки немає жодного стосунку. Він тільки змінює процедуру реєстрації, яка становить максимум п’ять відсотків вартості медичних препаратів. А все решта — дистриб’юторські витрати, реклама, націнки аптек. Тому розмови про те, що цей закон призведе до здешевлення ліків, не відповідають дійсності.

Нині готують два проекти постанови Кабінету Міністрів про реімбурсацію (часткове відшкодування видатків на придбання населенням медикаментів) і про референтне ціноутворення на лікарські засоби. До кінця жовтня має завершитися громадське обговорення цих документів, після чого їх повинен ухвалити уряд. А поки ринок пристосується, введуть референтні ціни. Тобто орієнтовно протягом 2017 року можна очікувати здешевлення медпрепаратів. За оцінками фармбізнесменів, ціна на ліки може знизитися майже на 30 відсотків.

Другий чинник, який може вплинути на вартість медикаментів, — це сприяння українському виробнику. Тому що вітчизняні ліки набагато дешевші за імпортні.