Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон уже на межі припинення переговорів із Москвою про співпрацю стосовно Сирії через невпинний наступ сирійських урядових і російських військ на контрольовану сирійською опозицією частину міста Алеппо, повідомляє «Радіо Свобода».

Джон Керрі порівняв дії Дамаска і Москви з воєнними злочинами, наголосивши, що повітряні удари по частині Алеппо, заселеній цивільними мешканцями, «цілком суперечать законам ведення війни». «Ірраціонально на тлі таких бомбардувань намагатися вести серйозні переговори», — заявив він під час прес-конференції. Отож США розглядають альтернативні варіанти.

Які саме, Джон Керрі не уточнив, але, за інформацією американських ЗМІ, в Білому домі вважають можливим навіть варіант призупинення дипломатичних відносин, якщо Москва не піде на «серйозні кроки».

Натомість Росія, вустами речника Кремля Дмитра Пєскова, заявила, що продовжуватиме завдавати авіаударів по підконтрольних повстанцям районах Алеппо, всупереч вимогам США припинити бомбардування. «Боротьба з терористами триває і буде тривати», — цитує Пєскова Бі-Бі-Сі..

У четвер федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорила сирійську тему з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Обидва лідери дійшли згоди, що «кричущі порушення міжнародного гуманітарного права» в Алеппо неприйнятні, й там нині терміново необхідне перемир’я, інформують в канцелярії Меркель.

Того саме дня відбулися і телефонні переговори канцлерки з президентом США Бараком Обамою. Як повідомляє «Радіо Свобода», Анґела Меркель заявила, що бомбардування густо заселених районів Алеппо є «варварством». «Росія, яка є головним союзником сирійського режиму, несе особливу відповідальність за те, щоб зупинити насильство і дати шанс політичному процесові в Сирії».

Однією із тем бесіди стала й ситуації в Україні, зокрема хід виконання Мінських домовленостей. Лідери висловилися за якнайшвидше відведення сил від лінії розмежування і надання міжнародним спостерігачам безперешкодного доступу до всієї зони протистояння.

Цього тижня Ангела Меркель також мала телефонні розмови з президентами України та Росії.