До Дня працівників освіти

Свято тих, із ким ми проводимо найбільше часу поза власною домівкою. Тих, хто залишається у твоїх спогадах на все життя. Тих, від кого ми вперше почули «а, б, в, г, д» і «двічі по два». Наших учителів — дитсадківських, шкільних, інститутських.

Скільки підросло й полетіло нас

На шляхи землі в ясну блакить, у блакить.

А для тебе знов та доріжка в клас,

Під вікном у школі явір той знов шумить, —

щирі слова Андрія Малишка з відомої пісні «Вчителько моя».

Маріанна Іванівна Босенко працює директором київської гімназії №48 уже 30 років. Удостоєна високого звання «Народний вчитель України» (до речі, педагогів із таким званням не більше 20.) Народних артистів набагато більше. За час роботи директором Маріанна Іванівна дала путівку в життя більш як двом тисячам школярів.

На запитання, хто ж із випускників досяг найвищих вершин у житті, директорка відповідає, що для неї всі діти гарні, не можна їх ділити на ранги. «У нашій професії головне — любов до дитини, людська доброта, небайдужість», — продовжує Маріанна Іванівна. У гімназії №48 (гуманітарного спрямування) нині навчається 654 дитини (22 класи — з 1-го по 11-й). Працює 15 гуртків — шаховий, танцювальний, спортивний, інформатики та інші.

Серед учителів директор гімназії відзначає Нілу Валеріївну Макіну, педагога початкових класів. Зараз у неї 3-а. Ніла Валеріївна здобула три освіти — вчитель початкових класів, української мови і літератури, а ще закінчила Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

...У школі починається день. Ідуть поважні 11-класники і дещо наївні першачки. Несуть букети, інколи на вигляд більші й важчі від них самих: вітатимуть учителів зі святом!

 

 

Директор київської гімназії № 48 народний вчитель України Маріанна Іванівна Босенко (ліворуч) та вчителька початкових класів Ніла Валеріївна Макіна з учнями 3-а.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.