Мешканці шістнадцятиповерхівки №8 по вулиці Вікентія Беретті, що на київській Троєщині, утретє звертаються до «Голосу України» з колективним листом, де скаржаться на один із структурних підрозділів КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» — ЖЕД №306, що, на думку заявників, своєю бездіяльністю грубо порушує вимоги Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій. «Більше трьох місяців у першому під’їзді не працює вантажний ліфт. Тяжко підіймати та опускати важкі та негабаритні речі: велосипеди, меблі, дитячі візки. Та ми ж платимо за комунальні послуги, тому не розуміємо, чому повинні страждати через незручності», — цілком слушно запитують обурені мешканці багатоповерхівки.

 

 

Поки що — буденна дійсність


Неодноразово громада зверталася до ЖЕД №306, до КП «Керуюча компанія...», а затим і до контактного центру Київської РДА і письмово, і за гарячим номером 1551. Все, чого домоглися — зверненню присвоїли реєстраційний номер Б-18061 від 11.07.2016 з датою контролю 14.07.2016 і статусом: «заплановано на наступні періоди» та з приміткою: «викрадено гальмівні котушки (вандалізм)».


Доки писали чергові листи та розсилали їх адресатам, дедалі частіше почав зупинятися і другий — пасажирський ліфт. Тобто, він нібито і працює, але, як пишуть автори скарги, більше простоює, бо щось там у його нетрях інколи виходить із ладу. Тим часом КП «Керуюча компанія...» спромоглося на відповідь і повідомило, що «робота вантажного ліфта призупинена з причин таємного викрадення комплектуючих ліфтового обладнання і відноситься до робіт капітального характеру, фінансування яких відбувається при надходженні коштів із міського бюджету».


Хоч працівники КП «Керуюча компанія...», чи то пожалівши скаржників, чи то не наважуючись розписатися у власній неспроможності, вдалися до іносказання, мешканці все-таки збагнули, що ліфт, найімовірніше, найближчим часом не відремонтують, адже і дитині зрозуміло: такої категорії витрат, як викрадені гальмівні котушки, жодним кошторисом, жодної ЖЕД не передбачено, та і у міському бюджеті вони, скоріше за все, не закладені...


А їхати треба...


Тобто, якщо вам років 16, або принаймні до 30-40, то ви ще так-сяк кільканадцять разів на день збіжите сходами туди-сюди — замість фіззарядки — на шістнадцятий поверх і назад! А коли за 50—60 чи більше?.. У магазин, в аптеку, поліклініку? Не набігаєшся! А коли, борони Боже, ще якісь непередбачені, але цілком можливі житейські складнощі, про них говорити не будемо, але які цілком можуть трапитися... Хоч криком кричи?


Тому всякі пояснення на зразок «закінчився бензин», «овес нині дорогий», або «вкрали гальмівні котушки» — не проходять і не переконують знервовану громадськість. І чим вище живе людина, тим безпідставнішими видаються їй виправдання чиновників. Мешканці хочуть нарешті отримати відповідь на просте і, здається, законне запитання — коли відремонтують ліфт?! А ще висловлюють у своєму листі подив, мовляв, чому це КП «Керуюча компанія..», на обслуговуванні у якої перебуває будинок з усіма комунікаціями, не зробило нічого для запобігання викраденню ліфтового обладнання. Чому у Національній поліції, куди теж зверталися мешканці з вимогою знайти крадіїв, лиш фіксують факти вчинення злочинів, удаючи, що такі дрібниці їх не обходять. Хоча у Деснянському районі, та й по цілому Києву, це не поодинокі випадки. Зайдіть на сайт Київради і переконайтеся — скільки таких сигналів.., що перебувають у стані вирішення!


До речі, «у стані вирішення» та «заплановано на наступні періоди» — прекрасні винаходи... Ні, не наших чиновників, хоча вони не гребують ними користуватися, а ще, мабуть, Ходжі Насреддіна, який, обіцяючи емірові навчити свого віслюка грамоті, досить слушно вважав, що за 20 років хтось обов’язково помре: або емір, або віслюк, або сам Ходжа...


А ще скаржники пишуть, що зверталися й до ТОВ «Майстерліфт», на обслуговуванні якого перебувають ліфти, з проханням про допомогу, але і там посилаються на відсутність коштів для придбання комплектуючих. Отже, виходить, що на тлі повного безгрошів’я, тотальної безвідповідальності та схильності несвідомих громадян до крадіжок ліфтового обладнання доведеться мешканцям багатоповерхівки на Вікентія Беретті та ще десятків київських висоток, що очікують «вирішення питання», розраховувати лише на себе, бігаючи сходами. Хто ще при силі...


Кілька слів по суті скарги


Наші чиновники не привчені давати лаконічні відповіді. Відповідати — так змістовно. Так, щоб скаржник, дочитавши до останньої крапки, вже не міг второпати хто, кого і про що просив.


Ще не збіг передбачений законом термін, як скаржники отримали відповіді: від Київської міської державної адміністрації, підписану заступником голови Петром Пантелеєвим, та від КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва», за підписом в. о. директора Л. Мнакацаняна. Обидві малообнадійливі для мешканців і не обіцяють розв’язання проблеми найближчим часом. Нічого по суті не обіцяють!


Що називається — класика жанру. Утім, процитуємо: «...У зв’язку з тим, що останнім часом відбувається масове викрадення ліфтового обладнання, незважаючи на всі вжиті... заходи та з метою попередження подібних випадків проводиться роз’яснювальна робота з мешканцями стосовно підтримання ініціативи (?!) Київської міської державної адміністрації щодо встановлення за кошти міського бюджету сигналізації у ліфтових машинних приміщеннях». Це від КМДА.


Те, що повідомило КП «Керуюча компанія...», ми процитували на початку нашої оповіді, але якщо навіть наведемо ще й таке: «... ЖЕД-306 здійснюються всі можливі заходи щодо попередження та відповідного реагування на протиправні дії з боку несумлінних громадян...», навряд чи можна буде зрозуміти — коли полагодять ліфти...


Що не кажіть, а «роз’яснювальна робота з мешканцями» та «всі можливі заходи» то велика сила. І тут коментарі, як мовиться, зайві! А що ще коментувати, якщо одні просять відремонтувати ліфт, а інші цілком серйозно торочать про якусь ініціативу адміністрації, одні кажуть, що тяжко тягнути на собі на 16 поверх меблі, а інші розповідають про «всі можливі заходи». Все як завжди. Поговорили, як глухий із німим. Залишається лиш чекати, коли «ініціатива адміністрації» та «реагування на протиправні дії» трансформуються у полагоджені ліфти.


І ще одне. Просили б КМДА, «Керуючу компанію з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» та ТОВ «Майстерліфт» розглядати цю публікацію як офіційний запит редакції, що потребує відповіді у строки, передбачені законом. А зміст запиту такий: «То коли відремонтують ліфт по вулиці Вікентія Беретті, 8, що на Троєщині в Києві?»

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.