У четвер увечері сталася масштабна пожежа на державному підприємстві «Кремнійполімер». 18 екіпажів (80 осіб) локалізували та загасили загоряння у цеху №2 протягом півтори години. Горіли речовини, котрі місять спирт.

Тож пощастило, що не зайнялися основні цехи чи сотні тонн отруйних та дуже небезпечних речовин (хлору), накопичених на підприємстві. Адже саме «Кремнійполімер» вважається другим у регіоні за рівнем техногенної небезпеки (після Запорізької АЕС). В обласному центрі у заводу в цьому плані конкурентів взагалі немає.


На жаль, фінансове становище та й технічний стан підприємства такі, що останні 15 років воно фігурує лише серед хронічних боржників за електроенергію, а ще тих державних активів, які не продаються. Бо на них не знайдеться покупців. А головне, що це ще й виробництво, яке, кажуть, і зупинити неможливо. Бо це загрожує справжньою техногенною катастрофою цілому регіону.


Тут варто нагадати, що за своїм потенціалом (сьогодні на заводі задіяна дуже незначна частина потужностей) «Кремнійполімер» є найбільшим таким підприємством на теренах СНД і єдиним в Україні виробником кремнійорганічних продуктів (силіконів).

Запоріжжя.