Десять літературно-меморіальних музеїв, 20 книг, майже 500 статей до різних енциклопедичних видань, 32 меморіальні дошки, 30 наукових праць про Михайла Драгоманова, 80 пісень на власні вірші та музику — це ще не вся спадщина, яку залишив після себе невтомний краєзнавець, історик, літературознавець Гаврило Чернихівський. Він був дійсним членом Житомирського науково-культурного товариства дослідників Волині, а також членом Українського історичного товариства, НТШ, заслуженим працівником культури України. До 80-річчя талановитого енциклопедиста (його не стало п’ять років тому) у держархіві Тернопільської області відкрили виставку «Невтомний краєзнавець». Як зізналася головний спеціаліст архіву Оксана Сулима, сформувати виставку було непросто, адже фонд Гаврила Чернихівського багатющий, його ще досліджувати й досліджувати.

Добрим словом згадали краєзнавця ті, хто його добре знав: Любомир Крупа, Степан Костюк, Богдан Мельничук, Михайло Ониськів.

 


На знімку: Оксана Сулима демонструє фрагменти виставки.

 

Роботу депутатів зігріє сила зірки


Модулі, які акумулюватимуть сонячну енергію, до кінця цього року планують встановити над приміщенням Тернопільської обласної ради, де відбуваються сесійні засідання. Орієнтовна вартість разом з проектом — 350 тисяч гривень. Чиновники мають намір залучити до реалізації цього задуму інвесторів, не вдасться — кошти виділять з обласного бюджету. Сонячна енергія покриє майже третину електроенергії, яку споживає приміщення.

Вироблену модулями енергію продаватимуть в єдину енергетичну мережу за ціною 5,5 грн. за кВт., купуватимуть за «зеленим» тарифом — 1,25. Сонячні батареї з’являться і на будівлі обласної ради профспілок. Окрім того, у Шумському районі вже виділили 21 гектар для встановлення сонячних модулів, які покриють 14 відсотків енергії, яку споживає район, у Підгаєцькому районі — 36 гектарів: відповідно 20 відсотків. Кошти на будівництво станцій нададуть інвестори. Активно встановлюють сонячні батареї і в домогосподарствах. Таких в області налічується 70.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.


Фото автора.