Щорічно сільське населення у середньому скорочується на 147 тисяч. За кількістю осіб — це половина таких міст, як Черкаси, Житомир, Чернігів, Суми. З 1991 року, тобто за 25 років незалежності, з мапи України зникло 460 сіл. Відсутність роботи, розвалена соціальна інфраструктура не приваблюють перспективних сільських мешканців організовувати там своє життя.

Утім, є багато прикладів, коли сільська громада виборсувалася. У глибинці з’являлися нова школа, дитсадок, відремонтована лікарня, полагоджена дорога. Часто відродженню того чи іншого села не вистачає лише позитивного поштовху.

Щоб сприяти розвитку дрібного і середнього бізнесу у глибинці, допомогти громадам популяризувати життя на селі, онлайн-видання AgroPortal. ua за підтримки Українського клубу аграрного бізнесу започаткувало конкурс «Неймовірні села України». Охочі надсилали заявки з історіями про своє село, його розвиток та привабливість для туризму.

У конкурсі взяло участь понад сто населених пунктів з усіх куточків України. Причому, наголошують організатори, переможцем вважається не та людина, яка надіслала заявку, а саме село, і саме сільські громади виборювали грошові призи. Відповідні сертифікати представники місцевого самоврядування отримали в Києві під час VІІ Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями».

За версією організаторів, третє місце серед найнеймовірніших сіл і винагороду у 10 тисяч гривень отримала Гусарка Запорізької області (сільський голова Наталія Слабишева). Населений пункт започаткували вихідці з Білорусі. У селі мешкає багато майстринь, які займаються переважно ткацтвом — це не просто хобі, це — їхнє повсякденне життя. Вони пропагують свою справу і серед молоді, і серед туристів.

Друге місце і 20 тисяч гривень одержала Лазещина, що на Закарпатті (голова Іван Пранничук). Це — одне з високогірних сіл України. Лежить на перетині найпопулярніших туристичних маршрутів. І виграш, за словами сільського голови, спрямують на те, щоб зробити помітний в’їзд до села, щоб Лазещину розпізнавали серед інших.

Перше місце і 50 тисяч гривень отримала Клевань, що на Рівненщині (селищний голова Дмитро Жовтянський. Заявку на конкурс подав його заступник Володимир Мукляк). Цей населений пункт асоціюється з Тунелем кохання. Таке диво у селі першим усьому світу відкрив японський кінорежисер, відзнявши на тлі цього ботанічного феномена романтичну драму. Певне, сто років тому, коли військові будували залізничну колію і маскували її серед кущів і дерев, вони і не підозрювали, що Клевань стане своєрідною Меккою для закоханих. Виграш сільська громада хоче використати для встановлення в Тунелі кохання зони Wі-Fі, щоб до них приїжджало ще більше туристів.

До речі, у списку номінантів опинилися ще сім населених пунктів — Сартана та Ялта (Донецька область), Залісся (Тернопільська область), Іваньки та Буша (Вінницька область), Опішня (Полтавська область), Медвин (Київська область).

До речі

Щороку з мапи України зникає кілька десятків сіл. За 25 років незалежності сільське населення скоротилося на 3 млн. 684 осіб (на 21,8%). Так, за період із 1991 по 2015 рр. найбільше сіл зникло у Київській (79), Харківській (64), Полтавській (57), Чернігівській (54) та Сумській областях (43).
Водночас є області, у яких кількість сіл за статистикою зростає. Це — Тернопільська (34), Закарпатська (16), Волинська (9) та Івано-Франківська (5). Проте, зазвичай, ідеться не про створення нових населених пунктів, а про зміну статусу адміністративних одиниць, населення яких скоротилось і які більше не відповідають стандартам міст чи селищ міського типу.

Фото надано автором.