Цими дня Україна і світ згадують жертв Бабиного Яру. 29 вересня у цьому трагічному місці відбулася жалобна церемонія, в якій узяли участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Київський міський голова Віталій Кличко, головний рабин України Яків Дов Блайх, урядовці, посли та керівники міжнародних організацій, представники іноземних делегацій високого рівня. Зокрема, до Києва для участі в жалобній церемонії прибули Президент Угорщини Янош Адер, Президент Європейської Ради Дональд Туск, Президента ФРН Йоахім Гаук, міністр торгівлі США Пенні Пріцкер, заступник Голови Кнесету Держави Ізраїль Талі Плосков.

 

«Бабин Яр — це трагедія всього людства, але сталася вона тут, на українській землі. І тому українець не має права забувати про неї так само, як не має забувати про неї і єврей. Бабин Яр — це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів», — це думка великого українця Івана Дзюби. Вимовлена вона п’ятдесят років тому, коли тільки за слово «єврей», сказане в цьому місці, могли й ув’язнити, — сказав у своєму виступі перед учасниками жалобної церемонії Президент Петро Порошенко та підкреслив, що нинішні пам’ятні заходи є лише початком, а протягом найближчих двох років буде згадано та вшановано всіх, хто загинув у Бабиному Яру: євреїв, ромів, представників українського національно-визвольного руху, полонених червоноармійців.


Підкресливши, що в роки Другої світової війни українці теж зазнали багатомільйонних втрат, тож дуже добре знають, як роками й десятиліттями болять серця й душі за полеглими рідними й близькими, Президент повідомив, що в Бабиному Яру буде створено Меморіал Голокосту.


Звернувшись до сьогодення, Президент підкреслив, що для України надзвичайно цінним є досвід Ізраїлю, який динамічно розвивається в умовах постійної зовнішньої агресії, а Німеччина, скинувши із себе кайдани нацизму, стала однією із найрозвиненіших економік світу і одним з головних партнерів і союзників України в боротьбі з російською агресією та проведенні реформ. «Ми, три народи, як і всі українці, євреї і німці, як і європейці, із непростою історією стосунків, з болісним минулим і важкими травмами, нині демонструємо нашу відданість ідеалам та принципам демократичного й толерантного світу. Світу, в якому немає місця війнам, таким геноцидам як Голокост та Голодомор. Де немає місця расизму, нетерпимості, диктатурі, етнічним чисткам», — зазначив Президент та висловив побажання, щоб мир та злагода назавжди запанували на землі вільної України, Європи та всього світу.


* * *


Із виступів під час церемонії вшанування жертв Бабиного Яру Президент Європейської Ради Дональд Туск:


— Тиша і молитва самі по собі не можуть бути достатніми, якщо ми хочемо уникнути великої моральної небезпеки, яка існувала і досі існує, присутня у нашій колективній свідомості... Моральна небезпека полягає не в тому, що ми можемо стати жертвами, а в тому, що ми можемо стати злочинцями або пасивними спостерігачами... І тому ми мусимо пам’ятати, що наша щоденна задача — завжди кричати з усіх сил, коли вбивають невинних, коли сильні нападають на слабких і коли вони стають цілями військових літаків та ракет. Коли ми стикаємося зі злом і насильством, люди не можуть поділятися на жертв і спостерігачів.


Президент ФРН Йоахім Ґаук:


— Аушвіц є для нас символом пам’яті про людей, яких знищували в таборах. Бабин Яр — це те, що передувало страшним промисловим вбиствам... Як президент ФРН, я стою тут все ще в розпачі і скорботі з огляду на ганебні злочини інших німців в інший час. Але мій погляд на минуле поліпшує мій погляд на сучасне: я стою пліч-о-пліч з усіма людьми, які допомагають переслідуваним і невтомно допомагають у захисті прав людини.


Генеральний директор Всесвітнього єврейського конгресу Роберт ЗІнгер подякував Україні за організацію меморіальних заходів і зауважив, що сьогодні в Україні відроджується єврейське життя, чого не можна було собі уявити ще 25 років тому, за часів Радянського Союзу. Він закликав світ не бути байдужим до сучасних геноцидів і страждань. «Давайте не будемо мовчати, давайте разом зупиняти зло без сумнівів, без страху. Ми ніколи не маємо боятися зупиняти зло».

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій узяв участь у заходах із вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.