Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко обговорила з Генеральним секретарем МЗС Австрії Міхаелєм Лінгартом питання майбутнього головування його країни в ОБСЄ.


Зустріч, як повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради, відбулася під час візиту Ірини Геращенко до Республіки Австрія. За її словами, відбулася «тривала і відверта зустріч з Генеральним секретарем МЗС Австрії М. Лінгартом. Особливий акцент — майбутнє головування Австрії в ОБСЄ».


Ірина Геращенко наголосила, що «Україна і Австрія зацікавлені в тому, щоб ця організація була дієздатною і могла повною мірою виконувати свої завдання, в тому числі повноцінний моніторинг ситуації на Донбасі, сприяння у врегулюванні конфлікту».


Під час зустрічі український політик висловила особливе занепокоєння через факти недопущення сепаратистами місії ОБСЄ на важливі об’єкти на Донбасі. «Почастішали факти недопущення місії на особливо важливі об’єкти в зоні конфлікту, до неконтрольованих ділянок кордону, навіть до ділянок в районі Станиці Луганської і Золотого, до яких нині прикута особлива увага і де мають відбутися відведення живої сили і техніки», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України. Вона вважає, що недопущення  місії ОБСЄ до цих ділянок на лінії зіткнення є серйозним порушенням домовленостей і намаганням щось приховати від незалежних спостерігачів. Також вона висловила занепокоєння тим фактом, що СММ ОБСЄ не допускають в Дебальцеве, де зосереджено важливі залізничні колії.


Україна засуджує будь-які спроби блокади роботи ОБСЄ, виступає за створення нормальних умов роботи для спостерігачів і наполягає на пріоритетності безпекового і гуманітарного блоків Мінських угод. Ірина Геращенко також поінформувала про труднощі в питанні звільнення заручників. Під час розмови політик порушила питання необхідності відновлення контролю над україно-російським кордоном як запоруки встановлення сталого миру на Донбасі.


Під час зустрічі також обговорено питання санкцій проти РФ, адже жоден із пунктів Мінських угод не виконано. Сторони обговорили питання і міжнародної співпраці. Український політик також поінформувала про внутрішню ситуацію в Україні та акцентувала увагу на реформах, над якими працює сьогодні парламент.


На своїй сторінці у Фейсбук Ірина Геращенко написала таке: «Дуже різні і дуже важливі віденські зустрічі — з Генсеком МЗС Австрії М . Лінгартом і Генсеком ОБСЄ Л. Заньєром, з членами комітету у закордонних справах Національної Ради Австрії, з головою групи дружби Т. Шелленбахером, з журналістами і з моїм колегою, другим президентом Національної Ради Австрії К. Копфом». Серед позитиву Перший заступник Голови Верховної Ради назвала те, що ніхто зі співрозмовників не ставить під сумнів причетність Росії до конфлікту на Донбасі, ніхто не визнає окупації Криму і не готовий дати «заговорити його крадіжку». До негативу вона віднесла те, що, попри поінформованість, австрійським колегам не вистачає достовірної та об’єктивної інформації. Серед австрійських політиків посилюються розмови, нібито санкції все одно не працюють, війна не закінчується, тому... треба їх поступово скасовувати й шукати інші механізми. Під час віденських зустрічей І. Геращенко наголошувала: «Скасування санкцій означатиме лише одне — ЄС видасть РФ ліцензію на безкарне вбивство українців».

«Не вірю, що європейські політики можуть на це піти», — написала вона.

ЦИТАТА

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Санкції не можна розглядати виключно під кутом зору економічних втрат європейських підприємців і бізнесу. Це інвестиції європейських країн, а значить, і європейських бізнесменів в МИР, бо вони допомагають зупинити російську агресію».