Протягом останньої доби (станом на 30.09) на сході країни бойовики понад 30 разів відкривали вогонь по позиціях наших військових. За даними прес-центру АТО, найбільше обстрілів — 12 — зафіксували на Луганщині. Противник вдавався до збройних провокацій з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї в районі Новоолександрівки, Новозванівки та Попасної. В районі Станиці Луганської, де мало б розпочатися відведення військ, окупанти проводили розвідку за допомогою безпілотників. На маріупольському напрямку в районі Мар’їнки, Талаківки, Старогнатівки, Широкиного та Павлополя ворог застосував гранатомети, кулемети та стрілецьку зброю. На донецькому найгарячіше було в районі Авдіївки.
Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район с. Піски): «Стрілянина у нас майже не вщухає. Орки спочатку луплять з дрібного калібру, а потім підключають великий — учора гатили з 80-міліметрового міномета. Вважаю, що так званий режим тиші — ненадовго. Оскільки нині бойовики активно укріплюють свої позиції, облаштовують нові вогневі точки, проводять ротацію. Вони не збираються відходити, і це факт. Війна триває...»
Бойовики порушують режим припинення вогню навіть на визначених для відведення військ ділянках Донбасу. На цьому під час зустрічі з першим заступником голови Спеціальної моніторингової місії  ОБСЄ в Україні Александром Хугом наголосив начальник Генштабу Віктор Муженко, повідомляє прес-служба Міноборони.
«Українські війська суворо дотримуються режиму припинення вогню, натомість із боку противника не припиняються обстріли та провокації», — зазначив він.
При цьому В. Муженко підкреслив, що країна високо цінує зусилля, яких ОБСЄ докладає для врегулювання конфлікту на Донбасі, однак відведення військ та важкого озброєння від лінії розмежування буде можливе лише за умови сталого припинення вогню.
За даними ГУР Міноборони, командування ЗС РФ продовжує постачати на Донбас озброєння та військову техніку для бойовиків. «Із території РФ до Вуглегірська прибуло п’ять вагонів з боєприпасами, зі Свердловська — два танки, два вантажні автомобілі (із зенітними установками) на платформах, чотири цистерни з пальним (200 тонн), два криті вагони, два вагони-рефрижератори», — заявили в прес-службі силового відомства.