Підтвердження визнання Меджлісу кримськотатарського народу буцімто екстремістською організацією було прийнято в четвер Верховним судом Росії. «Постанову Верховного суду Криму залишити без зміни, апеляційну скаргу — без задоволення», — зазначено у вердикті.

Що відбулося насправді? У лютому цього року позов про визнання «екстремістським і незаконним» єдиного виконавчого й легітимного органу кримськотатарського народу подала  «прокурор» Криму Наталя Поклонська у «Верховний суд Криму». Рішення було прогнозованим: «заборонити й оголосити екстремістами».
Пізніше адвокати Меджлісу подали апеляцію в російський, нібито вищий, суд, який рішення суду кримського залишив без змін.
Поклонська, 18 вересня цього року «обрана» депутатом Держдуми Росії в анексованому Криму, від рішення російського суду про заборону Меджлісу в екстазі й називає суддів, які прийняли це жахливе рішення, «молодцями».
Насправді в Росії немає такого прецеденту, коли заборону й обвинувачення накладають на організацію цілого народу, народу, який сотні років страждав і страждає, спочатку — від експансії Російської імперії, потім — від сталінського режиму, а тепер — від нібито демократичної Російської Федерації.
Вищий представницький орган усіх кримських татар національний з’їзд Курултай і його виконавчий орган Меджліс обиралися справді представниками кримських татар по усьому світу. Народ довго боровся за повернення на свою історичну батьківщину — Кримський півострів, після злочинної депортації в 1944 році, влаштованої кривавим режимом Сталіна. На початку 1990-х кримські татари почали повертатися на  півострів із місць депортації, здебільшого — з Узбекистану. Єдиною державою, яка не просто підставила їм своє плече, а й надала посильну матеріальну допомогу, стала саме Україна. Нині активістів кримських татар переслідують, викрадають, б’ють, їхню діяльність забороняють.
МЗС України відреагував на рішення російського суду, назвавши його «блюзнірством», і зажадав припинити утиски кримських татар на півострові.
Більш різко про це відгукнувся голова Меджлісу кримських татар народний депутат України Рефат Чубаров.
«У Москві вже давно сукає ратичками Диявол, готовий скинути весь світ у прірву, якщо людство не укладе з ним договір на крові... І про це треба не тільки говорити. Треба збирати військо проти Зла!» — заявив він на своїй офіційній сторінці в Facebook.

Вл. інф.