Позачергове пленарне засідання Верховної Ради, яке видалося дуже гарячим, усе-таки закінчилося результативно — народні депутати звільнили 29 одіозних суддів за порушення присяги. Подія резонансна, голосування відбувалося непросто, тож політикум продовжує коментувати результати засідання.


Так, представник Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець («Народний фронт»), відкинувши всі можливі закиди про порушення регламентних процедур, заявив: «Регламент Верховної Ради передбачає, що судді, щодо яких парламент планує розглядати постанови про звільнення, мають бути повідомлені про це за кілька днів». Що, власне, й було дотримано, адже всі українські ЗМІ повідомили про проведення позачергового засідання Верховної Ради.


«Повідомлення було надзвичайно масовим, це було у всіх мас-медіа, і жоден громадянин нашої країни не залишив поза увагою те, що відбудеться позачергове засідання, присвячене єдиному питанню, а саме звільненню суддів, щодо яких є рішення Вищої ради юстиції. Ці люди порушили присягу й іменем України відправляли безневинних людей до казематів на виконання політичних вказівок Януковича і його команди», — наголосив Л. Ємець.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко також прокоментувала рішення парламенту.


«Дякую Андрію Парубію, звичайно, що провів це важке і важливе голосування. Це дуже важливо напередодні річниці Майдану. Було б ідеально, щоб ці судді ще й відповіли за свої злочини, а не лише були звільнені. І все-таки, нам потрібно більш системно організовувати роботу парламенту, і всі важливі рішення ставити на голосування вчасно, а не в останню хвилину. Це я і собі висуваю таку претензію, як до Першого заступника глави парламенту», — написала І. Геращенко у Фейсбуці.


Схожу тезу висловив і народний депутат Руслан Сидорович («Самопоміч»). «Можливо, хтось і відчуває сатисфакцію за те, що ми звільнили 29 суддів за порушення присяги, але точно не я. У мене немає внутрішньої дискусії з приводу того, чи потрібно було їх звільняти. Проблема зовсім в іншому. Чому питання не було винесено хоча б на минулому пленарному тижні, коли присутність депутатів була на порядок вища, чому стільки часу питання розглядалось у Вищій раді юстиції, чому стільки часу на розгляд пішло у Вищого адміністративного суду, чому питання про їх відставку не педалювалось раніше, чому, одна з найодіозніших фігур пан Татьков був відкладений на такий смачний десерт, хоч ми не раз просили це питання розглянути раніше»,— написав він на своїй сторінці в соцмережі.


Наостанок депутат зауважив: «У нашій новітній українській історії ми пережили вже не одну глибоку політичну кризу. І у всіх ситуаціях лише парламент залишався носієм Держави й убезпечував нас від втрати Країни.

Жоден Президент, жоден уряд цього не зміг. Саме тому закликаю всіх своїх колег депутатів з усіх (ну, може, не геть з усіх) фракцій усвідомити — ганьба нашого парламенту, а отже, його делегітимізація може коштувати нам держави. Не жартуйте з цим».


Народний депутат Василь Німченко (Опозиційний блок) переконаний, що позачергове засідання — це «шабаш правового нігілізму».


На думку політика, процедура звільнення суддів у зв’язку з порушенням присяги передбачена Конституцією і Законом «Про Регламент Верховної Ради України». На жаль, їх приписи парламентом були грубо порушені. Тож судді, переконаний він, матимуть можливість оскаржити рішення як незаконне, а в разі прийняття ухвали Європейського суду з прав людини отримають грошову компенсацію, виплачувати яку будуть прості платники податків.


За словами депутата, судді ухвалювали рішення відповідно до законодавства України, чинного на той момент, і факт неправосудності прийнятих рішень суддями в порядку, передбаченому законом, не встановлено.


Водночас лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк упевнений, що звільнення суддів — це важливий сигнал, що парламент восьмого скликання спроможний на демократичні та необхідні країні рішення.
«Відбулася принципова річ — епічна баталія між тими людьми, хто бавиться в борців за волю України, а насправді грабує цю країну, прикриваючись усіма гілками влади, і тими, хто обстоює державний інтерес», — зауважив О. Березюк. Він переконаний, що підтримати постанови про звільнення суддів депутатів підштовхнув страх перед людьми.


На думку ж представника Блоку Петра Порошенка Сергія Березенка, після такого рішення парламенту в країні більше ніколи не буде політичних рішень суддів. «Голосування є показовим для інших. Люди мають право на громадську позицію, це закріплено в Конституції України, і більше жоден суддя не зможе це переступити», — сказав він.


Щоправда, депутата засмутило те, що замість об’єднання деякі політики вирішили пропіаритись. «Помітили мою 30-хвилинну відсутність (був на заходах, присвячених роковинам трагедії Бабиного Яру) і, маючи проблеми зі збором своїх депутатів, вирішили звинуватити мене особисто в провалі голосування. Хоч самі не змогли мобілізувати свої фракції. Така тактика давно нам відома, але не перестає мене дивувати», — наголосив він.


Ігор Мосійчук (Радикальна партія) заявив, що пересторогою проти можливих юридичних оскаржень голосування стіною стоїть ціла нація, яка тривалий час страждала від незаконних рішень суддів. «І жодні спекуляції не переборють цієї стіни, що постала на сторожі справедливості. Українці не хочуть і не будуть більше терпіти кривосуддя»,— наголосив він.


«Голосуючи постанову про звільнення суддів, парламент переміг величезний спротив усередині себе. Більшість народних депутатів розуміють: якщо очищення судової системи не відбудеться через вищі державні органи, то воно відбудеться через вулицю. Ми не хочемо цієї трагедії, і тому намагались дотиснути необхідне рішення в стінах Верховної Ради будь-якою ціною»,— наголосив радикал.