Реформа, що впроваджується міністром від «Народного фронту» Лілією Гриневич, орієнтована на те, щоб зробити випускника конкурентоспроможним у XXІ столітті — випустити зі школи всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, новатора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя.

Про це заявила народний депутат від фракції «Народний фронт» Олена Бойко.
«Перші кроки реформи вже впроваджуються в початковій школі, програму якої в цьому році оновило та розвантажило Міністерство освіти. Насамперед, знято обов’язковий розподіл годин — вчитель сам вирішуватиме, яку тему скільки викладати. Самі ж теми приведено у відповідність до вікових особливостей дітей. Змінено методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів. Учителям буде рекомендовано писати з дітьми олівцем замість ручки — це допоможе першачкам не боятися помилок, формувати позитивне сприйняття навчального процесу. Тобто реформа освіти — це абсолютно новий погляд на роль і значимість освіти, виховання і науки задля розвитку суспільства. Це подарунок освітній галузі», — сказала вона.
Депутат зазначила, що розроблена під головуванням Лілії Гриневич концепція нової української школи значно змінить процес і суть підготовки вчителя.
«Вчителю буде надано академічну свободу. Він зможе готувати власні авторські навчальні програми, обирати підручники, методи, стратегії, способи і засоби навчання, розвиватися, активно висловлювати власну фахову думку. А держава гарантуватиме йому свободу від втручання у професійну діяльність», — підкреслила Олена Бойко.
Зокрема, вона наголосила, що велика увага приділяється й матеріальному стимулюванню вчителів.
«Завдяки ініціативі Лілії Гриневич у 2017 році усі педагогічні працівники, що нині перебувають між 8-м та 12-м розрядом, мають піднятися вгору по тарифній сітці на 2 розряди. Планується зміна самої системи, завдяки чому розрив у тарифних сітках між викладачами ВНЗ та середньої школи буде скорочено. Це абсолютно несправедливо, що вчитель вищої категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи — по 15-му. Цей розрив має бути подолано. Додатково відбуватиметься збільшення заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати. Таким чином, з урахуванням усіх факторів зарплати вчителів у наступному році зростуть приблизно на третину», — резюмувала Олена Бойко.
Також представник «Народного фронту» привітала освітян із їх професійним святом — Днем учителя.
«Як педагог у минулому і науковець щиро вірю в успіх реформи. Сподіваюсь, що якість освіти забезпечить випускникам конкурентоспроможність, а педагогічна нелегка праця нарешті стане престижною в Україні. Насправді Учитель — це не лише провідник у світ знань, це Наставник, Вихователь і, дай Боже кожному, — Друг. У всіх нас є свій Учитель, той, хто не лише навчив рахувати-писати, а хто навчив жити. У руках учителя, без перебільшення, — долі майбутніх поколінь. Напередодні свята дозвольте побажати кожному учню — хороших наставників, добрих, люблячих, і вибачте, але вимогливих. А кожному вчителю — віри у свою місію, добре серце та, звичайно, терпіння і наснаги. Усім нам — МИРУ!»