У Єрусалимі відбулася державна церемонія прощання з дев’ятим президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. Поховали його на Горі Герцля. Це — пагорб висотою 834 метри над рівнем моря, на якому ховають ізраїльських лідерів та людей, які пожертвували життям за країну.

Щоб віддати останню шану, до Ізраїлю прибуло 90 делегацій із 70 країн світу, зокрема 20 президентів і шість прем’єр-міністрів. Серед них і Президент України Петро Порошенко. «Ми прощаємось з добрим другом України, — сказав глава держави, висловлюючи співчуття ізраїльському народу. — Шимон Перес — видатна постать у глобальному масштабі, адже він завжди докладав максимальних зусиль для підтримки миру та ставив принципи честі та поваги до людської гідності понад усе! Тому це втрата не лише Ізраїлю, але й усього світу».

Прибули також Президент США Барак Обама та Державний секретар США Джон Керрі, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Президент Франції Франсуа Олланд, Президент Німеччини Йоахім Гаук, Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, Президент Польщі Анджей Дуда, Президент Литви Даля Грибаускайте, Президент Європейської Ради Дональд Туск, Президент Болгарії Росен Плевнелієв, Президент Румунії Клаус Іоханніс, Генеральний секретар NATO Єнс Столтенберг, Голова Європейської Ради Дональд Туск, Генерал-губернатор Австралії Пітер Косгроув, Принц Чарльз та інші офіційні особи.

Як повідомляє Reuters, після смерті Перес став донором. Рогівку ока екс-президента передадуть до центру трансплантації Ізраїлю. Таким, кажуть рідні, було його останнє бажання.

 

 

Президент України Петро Порошенко та Президент Франції Франсуа Олланд.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).