День 3 жовтня 2016 року може увійти в історію як польський «чорний понеділок». Його влаштовують польські жінки, щоби висловити свій протест проти загострення антиабортного законодавства.

Тисячі жінок у десятках міст і містечок Польщі, а також польки, що перебувають за кордоном, відгукнулися на заклик Громадського ініціативного комітету і задекларували участь в одноденній попереджувальній акції протесту, яку ініціаторки назвали Загальнопольським страйком жінок. Учасниці акції не вийдуть на навчання та на роботу, використавши відпустки за власний рахунок, з догляду за дитиною, а приватні підприємці — призупинивши надання послуг з 8-ї до 18-ї години. На карті вуличних протестів, зокрема, такі міста, як Варшава, Познань, Вроцлав, Краків, Гданськ, а за кордоном — Будапешт, Лондон, Стокгольм.
«Чорний понеділок» — це черговий елемент широкої акції під назвою «Чорний протест: ні варварству щодо жінок», яка триває в різних куточках Польщі після прийняття Сеймом за основу проекту закону, яким передбачається «повна заборона переривання вагітності та кримінальна відповідальність для кожного, хто спричинить смерть зачатої дитини, в тому числі для матері». Атрибутом учасників протесту та тих, хто їх підтримує, є чорний одяг, що символізує жалобу — звідси й назва «чорний понеділок».
Тисячі фото людей в чорному одязі виставляють і в соціальних мережах — так висловлюють свій публічний протест ті, хто не може прийти на акції. Серед них відомі митці та політики. У Фейсбук з’явився комітет «Чоловіки на підтримку страйку жінок».

Варшава.