Німецька група радників, котра з 1994 року консультує уряд України та інші державні органи з питань економічних реформ, оприлюднила черговий аналіз ситуації у країні. Вона дійшла висновку, що «Україна стоїть на правильному шляху».

Підставою для цього для них стали дані державної статистики, котрі свідчать про початок зростання ВВП (за прогнозом — 1,5%) після двох років жорсткої рецесії та інвестицій (на 9,6% — у першому півріччі), зниження інфляції до не менш як 10% (понад 60% — торік), відносно стабільний обмінний курс національної валюти. За прогнозом радників, цього року очікується також зниження дефіциту бюджету і рахунків за поточними операціями відповідно до 4% (10% — у 2014 році) і 2% ВВП (9% — у 2013 році).
Такому успішному розвитку сприяло передусім зменшення імпорту природного газу. Тож експерти вважають ці показники рухом до макроекономічної стабільності — всупереч украй несприятливим зовнішнім чинникам, зокрема «конфлікту в східній частині країни, що спричинило також відплив капіталу». Україна, незважаючи на економічну кризу, змушена була збільшити військові витрати — 4,4 млрд. дол., що становить 5% від ВВП 2016 року. Також на додаткові витрати у зв’язку з подіями на Донбасі вплинуло утримання 1,7 млн. внутрішніх переселенців.
Німецькі консультанти особливо відзначають успіхи у банківському секторі, де до кризи існувало 180 банків, серед них і так звані олігархічні, також і в сфері ціноутворення в енергетиці. Їх найголовніше завдання — фінансувати власні фірми. Нині 80 таких перебувають у процесі закриття. Якщо це станеться, то зменшаться довгострокові ризики в фінансовому секторі та громадському бюджеті. Експерти вважають, що різке підвищення цін на енергоносії — болісний захід, але він сприятиме ефективнішому їх витрачанню і зниженню корупції.
Залишаються й інші проблеми. Дедалі скорочується доступ на ринки Росії: 2013 року експорт у РФ становив 15 млрд. доларів, а торік — 4,8 млрд. дол. І поліпшення ситуації не передбачається, оскільки експорт у цю країну й далі скорочується. Проблемним став експорт до країн Центральної Азії, оскільки ускладнився також і транзит товарів через Росію. Ще один негативний вплив витікає із падіння цін на сировину, зокрема на два найважливіші для України експортні продукти — зерно і сталь.
Німецькі консультанти-економісти вважають, що темпи реформування в Україні слід прискорити. Адже сталої макроекономічної стабілізації можна досягти лише тоді, коли населення буде підтримувати реформи, одержуючи вигоди від процесу — конкретне зростання їхніх доходів. Якщо проігнорувати таку потребу, то воно втратить терпіння  і віру в прагнення реформаторів. Чим негайно скористаються популісти, котрі займуть ключові посади в управлінні державою, скасувавши ключові реформи. Якщо це станеться, то негайно буде скасована і програма МВФ, що спричинить ще більшу нестабільність.
Німецькі експерти закликають парламент, уряд та олігархів, які мають вплив і на тих, і на других, як і на політику загалом, усвідомити, що довгострокова макроекономічна стабілізація буде лише тоді можливою, якщо країна швидко реформуватиметься, що вона невід’ємна від економічного розвитку України.

Берлін.