Як уже повідомляв «Голос України», останнього тижня вересня відразу по кількох областях України (Харківській, Донецькій, Луганській, Житомирській та Миколаївській) прокотилася «епідемія» отруєння фальсифікованою горілкою. Понад сім десятків українців стали жертвами контрафакту. На даний час 38 людей померли, інші перебувають у реанімації.

Перший заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що правоохоронці вже встановили походження смертельного алкоголю, основним інгредієнтом якого був технічний спирт метанол. Він поставлявся із одного з підприємств Луганської області, розташованого в Сєверодонецьку. Цей завод офіційно займається продажем технічного спирту, який імпортують із Російської Федерації.

Метанол є сильною отрутою, придбати його у вільному продажі неможливо. Проте якийсь працівник сєверодонецького підприємства незаконно продавав технічний спирт знайомому посереднику, й уже через нього смертельна рідина (майже п’ять тонн) потрапляла виготовлювачам сурогату.

Прокуратура Харківської області, в якій було зафіксовано найбільшу кількість потерпілих від фальсифікату, встановила особу виробника контрафактного алкоголю і місце, де він розливався в тетропаки та скляні пляшки. Як повідомив начальник відділу прокуратури області Артур Оганнісян, правоохоронці під час обшуку вилучили в підпільному цеху загалом більш як чотири тонни спиртовмісної рідини.

За всіма цими фактами правоохоронні органи ведуть кримінальні провадження за ознаками одразу декількох статей КК України, серед яких і навмисне вбивство.