Погоджувальна рада


На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав парламент дати жорстку оцінку арешту в Москві українського журналіста — кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.


«Якщо раніше путінський режим у Росії знищував свободу слова і переслідував власних журналістів, то тепер там небезпечно працювати і закордонним журналістам, — заявив А. Парубій. — Я закликаю всі країни всього світу, всі міжнародні організації дати жорстку оцінку переслідуванню журналіста, громадянина України».

 

Глава парламенту також заявив, що, можливо, є сенс скасувати угоду між урядами України та Російської Федерації щодо безвізового режиму між країнами та порушити питання про запровадження візового режиму з Росією та розширення санкцій щодо Росії. «Ми повинні давати жорстку і швидку реакцію на подібні дії, які відбуваються у Російській Федерації проти українських журналістів», — підкреслив А. Парубій.


Доукомплектувати комітети


У четвер першим питанням потрібно розглянути постанову про обрання депутатів членами комітетів, оскільки деякі депутати, котрі нещодавно прийняли присягу, не зараховані до комітетів, заявив заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко.


Його колега по фракції — перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський закликав підтримати законопроекти, які дадуть змогу збільшити український видобуток природного газу. Голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Сергій Скуратовський — вирішити питання з постійними чергами автомобілів на кордоні з Польщею. А голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна висловила сподівання, що уряд невдовзі внесе до парламенту законопроект щодо лібералізації податків.


Вкрадені гроші повинні працювати на бюджет країни


У «Народному фронті» ініціюють ухвалення законопроекту щодо розширення санкцій проти Росії, заявив керівник фракції Максим Бурбак. «Кремлівський режим продовжує свавілля. Час не лише продовжувати, а й розширювати санкції, — сказав він. — Україна повинна задавати темп у розширенні міжнародного тиску на державу-агресора. Маємо розширити санкції і вимагати цього у наших міжнародних партнерів». Він зазначив, що країна-агресор продовжує порушувати домовленості, обстрілює українських військових та мирне населення. Ще одним доказом для розширення санкцій, за словами Бурбака, стало безпідставне затримання у Москві українського журналіста Романа Сущенка. Лідер фракції закликав МЗС вжити всіх можливих заходів, щоб з’ясувати обставини затримання і умови утримання Романа Сущенка.


Фракція «Народний фронт» продовжує наполягати на розгляді законопроекту про спецконфіскацію грошей, вкрадених Януковичем. «Парламент повинен прийняти політико-правове рішення, щоб гроші, вкрадені Януковичем, повернути в бюджет країни. Вони повинні працювати на бюджет», — наголосив Максим Бурбак. Він нагадав, що законопроектом № 5088, внесеним депутатами з його фракції, передбачається розподіл коштів Януковича у такій пропорції: 50% — на підвищення обороноздатності країни, а решта 50% — на виплати пенсіонерам, які отримують мінімальну пенсію.


Генпрокуратура — не репресивний орган


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк застеріг від перетворення Генеральної прокуратури на каральний репресивний орган. За його словами, зареєстрований у парламенті законопроект про внесення змін до закону про прокуратуру (№ 5177) перетворює Генпрокуратуру на репресивний орган, і цим законом практично руйнуються всі антикорупційні органи, які були створені після Майдану, в т. ч. і НАБУ. Політик застеріг від «побудови поліцейської держави». О. Березюк також розкритикував запропоновані зміни до закону про держслужбу, якими пропонується, щоб Президент одноосібно призначав не лише голів ОДА, а і всіх заступників голів обласних та районних держадміністрацій. «Це призведе насправді до руйнування української державності та суверенності», — наголосив О. Березюк.


У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що запропонованими змінами до закону про прокуратуру «фактично відбувається повний реванш радянської системи». «Прокуратура повинна мати виключну роль публічного звинувачення, процесуальну роль у слідстві та роль державного обвинувачення, — сказала О. Сироїд. — Запропонованими змінами узаконюється рейдерство прокуратури. Найстрашніше, що повністю знищується функція публічного обвинувачення — тобто презумпція невинності. Це наступ на права людини, який характеризуватиме нас як тотально тоталітарну державу».


Україна не готова до продажу землі


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловилася за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. За її словами, вже фактично розпочато стратегію приватизації сільськогосподарської землі, однак у селян немає коштів, щоб конкурувати з олігархами та великим капіталом. «Ми не просто не готові до продажу сільськогосподарської землі, а вона вже зараз де-факто продається у тіньовому корупційному режимі під прикриттям вищої влади», — стверджувала Ю. Тимошенко. За її словами, тільки за останній рік у Кіровоградській області відбулося більше трьох тисяч рейдерських захоплень сільгоспземель за участю працівників прокуратури та інших правоохоронних структур, представників місцевої влади. Фракція «Батьківщина» також наполягає включити до порядку денного законопроект № 5023 про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2022 року і законопроект № 5059 про заборону конфіскації землі за борги за житлово-комунальні послуги (однак глава парламенту Андрій Парубій звернув увагу на те, що стосовно цих законопроектів немає рішення профільного комітету). Фракція «Батьківщина» також ініціює проведення всеукраїнського референдуму щодо згоди чи незгоди людей на приватизацію сільськогосподарської землі.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив, що розгляд проекту бюджету повинен відбуватися прозоро і відкрито. Фракція Опоблоку підготувала пропозиції до урядового законопроекту і знайшла 80 мільярдів гривень додаткових ресурсів у бюджеті — за рахунок зменшення видатків на бюрократичний апарат, силових органів та надходжень від інфляції. «Ці додаткові кошти мають бути спрямовані на збільшення мінімальних зарплат і пенсій, додаткові соціальні виплати, які були ліквідовані за два попередні роки, — сказав Ю. Бойко. — Якщо буде враховано пропозиції фракції, ми підтримаємо закон про Держбюджет-2017, інакше не бачимо підстав за нього голосувати». Фракція Опоблоку також продовжує наполягати нарешті оприлюднити підписаний меморандум із МВФ, — Ю. Бойко навіть запропонував урядові надати перекладача для перекладу тексту цього документа.


Що чекати від опалювального сезону?


Україна не готова до нового опалювального сезону, заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. За його словами, за мінімальної потреби запасу газу на зиму — 18 мільярдів кубометрів, маємо запасів лише 14 мільярдів. За мінімальної потреби запасів вугілля на ТЕЦ у 3,5 млн. тонн, на складах — лише 1,2 млн. тонн. Водночас заборгованість населення за комунальні послуги становить 12,5 мільярда гривень, і за останні декілька років зросла більш як на мільярд гривень. Заборгованість за електроенергію зросла за останні декілька років до 23,5 мільярда гривень, майже на 3 мільярди гривень. Майже 30 мільярдів гривень нині становить заборгованість теплокомуненерго перед ТЕС. «Уряд укладає контракти на постачання імпортного вугілля з Росії, ЮАР, імпортної електроенергії. Чому не дають гроші українським шахтарям, не можемо знайти гроші для добудови нової шахти в Нововолинську, а підтримуємо іноземних конкурентів за рахунок коштів із держбюджету?» — запитав лідер радикалів.


Фракція Радикальної партії, заявив О. Ляшко, також добиватиметься скасування рішення про підвищення тарифів на опалення, комунальні послуги та гарячу воду і відновлення пільгових норм споживання газу для населення і виступає проти встановлення будинкових лічильників газу, щоб такі лічильники встановлювалися за кошти бюджету на кожну квартиру.


Співголова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік привернув увагу до того, що на наступний рік уряд встановлює соціальні стандарти, які не відповідають рівню інфляції. Депутатська група виступає проти і чергового перекладання видатків на місцеві бюджети — оплати комунальних послуг шкіл та лікарень, фінансування обласних санаторіїв, пільговий проїзд (а це — майже 17 мільярдів гривень). Парламентарій навів приклад Харкова: уряд не перерахував субвенції, а «Харківенерго» погрожує за борги відключати електроенергію. Відтак зупиниться увесь міський громадський транспорт — трамваї, тролейбуси. В. Хомутиннік запропонував перенести ці статті із спеціального фонду до загального фонду, а видатки на органи влади — Кабінет Міністрів та адміністрацію Президента — навпаки до спецфонду держбюджету.


До бюджету закладено багато ефемерних цифр, заявив голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко. Зокрема, доходи від приватизації, від спецконфіскації, доходи НБУ. Парламентарій звернув увагу на те, що у проекті Держбюджету-2017 соціальні стандарти піднімають лише на 10%, натомість скорочується фінансування потреб воїнів АТО, а медицина та освіта перекладаються на місцеві бюджети. «Треба працювати над тим, як збільшити доходну частину бюджету, а не радіти черговим траншам від МВФ», — підкреслив депутат.


Президент наполягає на розгляді законопроекту про Вищу раду правосуддя. І на цьому тижні парламент має розглянути питання щодо державної служби, зауважив представник Президента у Верховній Раді Артур Герасимов.


Голова Верховної Ради закликав колег цього тижня затвердити порядок денний 5-ї сесії Верховної Ради України.

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Ми повинні давати жорстку і швидку реакцію на подібні дії, які відбуваються в Російській Федерації проти українських журналістів.

 

Представник Президента у Верховній Раді Артур Герасимов, народні депутати Віктор Галасюк і Юрій Бойко.

 

Віталій Хомутиннік, Ярослав Москаленко, Дмитро Андрієвський, Сергій Власенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.