У Гадячі, що на Полтавщині, відзначили 175-річчя від дня народження видатного земляка — філософа, історика, публіциста і громадського діяча Михайла Драгоманова.

Представники місцевої влади та громадськості поклали квіти до пам’ятних знаків на честь родини Драгоманових (на знімку). Заходи відбулися у музеї славетної родини та у навчальних закладах міста. На них згадували знаного у тодішній Європі вченого-просвітителя, його сестру та племінницю — письменницю Олену Пчілку та поетесу Лесю Українку. Всі вони були справжніми подвижниками української справи, своєю невтомною працею закладали підвалини майбутньої незалежної держави.
А в центральній районній бібліотеці для школярів улаштували захопливу пошукову гру-квест (саме Михайло Драгоманов був ініціатором заснування у Гадячі публічної бібліотеки). Учням належало пройти уявним маршрутом і, власне, тими стежками, якими свого часу ходили видатні земляки. При цьому вони складали пазли, розгадували кросворд, відновлювали відомі вислови, брали участь у літературній вікторині тощо. У квесті перемогла команда «Джерело» з гімназії імені Олени Пчілки. Та переможених у цій інтелектуальній грі не було. Адже всі її учасники збагатилися знаннями про минувшину рідного краю.

Полтавська область.

Фото автора.