Брифінг

 

Питання порядку денного цього тижня розглядатимуть за блоками. Відповідну пропозицію Голови Верховної Ради, озвучену ще на початку нинішньої сесії, підтримали представники всіх комітетів. Про це під час брифінгу повідомив сам Андрій Парубій.


Відтак, уже цього тижня народні депутати матимуть день із блоком екологічних питань — це дев’ять законопроектів. Розглянуть також пакет проектів, які стосуються промислової політики та підприємництва. За словами А. Парубія, «це важливий блок, який містить суперечливі питання». У четвер у парламентаріїв буде гуманітарний день, під час якого говоритимуть про культуру та освіту.


«Звичайно, розумію, що окрім цього, буде необхідність для розгляду нагальних законопроектів, — зауважив Голова Верховної Ради. — Зокрема, важливим стане рішення уряду з приводу змін до бюджету, в якому планують доповнити частину фінансування Збройних Сил, МВС і Служби безпеки. Подібні зміни ми розглядатимемо відразу, щойно вони будуть готові». Найпевніше це станеться у четвер.


Крім того, А. Парубій зазначив, що народні депутати матимуть також справу з низкою невідкладних міжнародних ініціатив. Одна із них, наприклад, стосуватиметься затримання в Росії українського журналіста Романа Сущенка. «Маємо багато людей, яких утримують на території сусідньої країни, але на цей безпрецедентний випадок, коли українського журналіста взяли в полон, ми повинні звернути увагу всієї світової спільноти, — сказав очільник законодавчого органу. — Я доручив комітету підготувати звернення до міжнародних інституцій, щоб вони дали свою жорстку оцінку цій події і ми домоглися якнайшвидшого звільнення нашого співвітчизника із ув’язнення».


За словами А. Парубія, цього тижня варто чекати ще низки ініціатив, які стосуються заборони Меджлісу, фактів розслідування, які довели, що пасажирський літак малайзійських авіаліній збито росіянами з російського «Буку». «Я запропонував комітетам розглянути питання про введення візового режиму з Російською Федерацією, — зауважив він. — Цей законопроект зареєстровано ще півроку тому й, можливо, настав час його розглянути».


З приводу ситуації, яка склалася навколо ЦВК, Голова Верховної Ради зауважив: «Я звертатимуся до Президента з проханням повторно внести подання, яке змогло б об’єднати зал, щоб ми вийшли на позитивне рішення і не перебували в стані правової колізії, яка виникла нині».


Андрій Парубій висловив сподівання, що цей сесійний тиждень видасться продуктивним і результативним. Голови фракцій і комітетів, мовляв, налаштовані на системну та ефективну роботу, відтак очільник парламенту переконаний: законотворці зможуть виконати всі поставлені перед ними завдання.