Учора стало відомо, що Лефортовський суд Москви заарештував українського журналіста, власного кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка на два місяці. За словами прес-секретарки суду Катерини Краснової, яку цитує «Інтерфакс», рішення про його арешт було ухвалено ще 1 жовтня. Натомість тільки 2 жовтня дружина Романа Анжела, яка мешкає у Франції, змогла через російських родичів дізнатися, що її чоловіка, який два дні не виходив на зв’язок, затримали одразу по прибутті до Росії, 30 вересня. Про звинувачення у «шпигунстві» Анжела Сущенко і «Укрінформ» дізналися з російських ЗМІ.

 

 

Зокрема, російські медійники повідомили: «ФСБ Росії у Москві під час проведення шпигунської акції затримала кадрового співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковника Романа Сущенка». За даними ФСБ, Сущенко «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ Національної гвардії РФ, що становлять державну таємницю і витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави».


Українське національне агентство «Укрінформ» у понеділок поширило заяву щодо неправомірного затримання свого кореспондента. Зокрема, в заяві йдеться: «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції — з 2010 року, спланованою провокацією.


Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття, і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому — ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв’язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали». Одразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в РФ, а потім направила посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка...»


«Укрінформ» заявляє, що «всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній із найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян».


«Укрінформ» і Анжела Сущенко уклали угоду з російським адвокатом Марком Фейгіним про захист журналіста, якого нині утримують в СІЗО «Лефортово». Учора Марк Фейгін звітував на своїй сторінці у Твіттер про спроби побачитися із затриманим, але, коли верстався номер, ні адвоката, ні українських дипломатів до Сущенка не пустили.


На думку Фейгіна, найближчим часом ФСБ намагатиметься сформувати громадську думку не тільки в РФ, а й у світі, на підтримку своєї брехливої версії у справі Сущенка. Через свою сторінку у Твіттер Марк Фейгін закликав міжнародне журналістське співтовариство оперативно і консолідовано підтримати колегу.

 

Фото викадрувано з оперативного відео ФСБ, викладеного на каналі в Youtube.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Фейсбук:


«Шокована новиною про затримання в РФ українського журналіста Романа Сущенка. Він працює власкором « Укрінформу» у Франції, і ми дуже часто перетиналися по роботі під час відряджень. Розумний, професійний журналіст.


Чекаємо швидкої реакції і негайних заяв від ОБСЄ і пані Міятович, від Генсека РЄ Янгланда, від інших структур, які зобов’язані висловити протест проти арешту українського журналіста Російською Федерацією за надуманими звинуваченнями в «шпіонажі». Українська влада вимагає негайного звільнення журналіста».


У списку «шпигунів» Ірина Геращенко згадала представника ООН Юрія Супруна, якого нещодавно визволили з полону ОРДО, 73-річного Юрія Солошенка, якого відпустили після півторарічного знущання в російських тюрмах і котрий був заарештований, приїхавши в РФ на приватне запрошення колишніх колег; Ігоря Козловського, знаного історика і релігієзнавця, літню людину, яку майже рік за «шпигунство» утримують в ОРДО; Євгена Панова, за дивних обставин затриманого в Криму і звинуваченого в терорі і шпигунстві. «Тепер Роман Сущенко, який останні років 10 жив у Парижі, щодня передаючи новини в Укрінформ. А ночами, за версією ФСБ, працював Штірліцем, шпигував на користь «нормандської четвірки», мабуть... це абсурд, сталінізм, шизофренія, якою захворіла ціла країна. Всі ці «шпигуни» винні лише в одному — в них український паспорт і вони українці», — пише Ірина Геращенко.