Реформування системи влади в країні має спиратися на певні зміни в Основному Законі. «Голос України» поцікавився думкою з цього приводу знаного запорізького ученого та педагога, доктора юридичних наук, професора, декана юридичного факультету, завідувача кафедри адміністративного і господарського права ЗНУ Тетяни Коломоєць.

— Чи не найважливішим кроком на шляху реформування нашої держави і суспільства є внесення комплексних конституційних змін, які дадуть змогу істотно розширити потенціал місцевого самоврядування та підвищити конституційно-правовий статус створених останнім керівних органів, — каже Тетяни Коломоєць. — Наприклад, наслідком, зокрема, децентралізації в Україні мають стати демократичні перетворення та підвищення ролі місцевих громад. Зрозуміло, що мова тут іде про врахуванням конкретних умов на територіях і можливостей держави теж. А найголовніше — виваженої, системної і послідовної реалізації комплексу започаткованих реформ. До того ж створення ефективного місцевого самоврядування, розвиток спроможних громад, що мають певну фінансову самостійність, безсумнівно, допоможе й державі у проведенні соціально-економічних перетворень і вирішенні багатьох питань як місцевого, так і всеукраїнського рівня.

Ще одним напрямом конституційного реформування є нагальна потреба вдосконалення системи гарантій правового захисту людини і громадянина. Бо саме держава є тим інститутом, що покликаний створити ефективну систему реалізації прав людини і громадянина та забезпечити їх захист. Тому перспективне внесення змін до Конституції у частині прав і свобод людини і громадянина цілком узгоджується із проголошеним Україною політичним курсом на інтеграцію до європейської спільноти, накладає на нашу державу високі зобов’язання. Окрім того, вимагається врахування не лише внутрішніх — національних особливостей усіх наявних трансформаційних процесів, а й вироблення дієвих механізмів гармонізації чинного законодавства України із правом Європейського Союзу, — підкреслила професор Т. Коломоєць.

Бесіду вів Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.