Це одне з багатьох питань, які обговорювали на сесії ПА ОБСЄ

Члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) взяли участь у роботі П’ятнадцятої щорічної осінньої сесії ПА ОБСЄ в м. Скоп’є (Республіка Македонія).

У роботі 15-ї осінньої сесії, що традиційно проходила як у форматі загальних пленарних засідань, так і парламентських конференцій ПА ОБСЄ, брали участь парламентарії із 50 зареєстрованих країн—учасниць ОБСЄ (понад 200 осіб), а також представники асоційованих країн і міжнародних організацій.

Українську делегацію на сесії представляли народні депутати України, члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ОБСЄ Ігор Попов, Наталія Агафонова, Антон Геращенко, Нестор Шуфрич та Сергій Висоцький.

Під час сесії розглянуто низку актуальних міжнародних питань: наприклад, ефективне управління як основа для стимулювання економічного розвитку в регіоні ОБСЄ, посилення заходів зі зміцнення довіри та ефективного управління в регіоні ОБСЄ, розвиток демократичних інституцій і прав людини в Південно-Східній Європі.

На першій сесії парламентської конференції член Постійної делегації України І. Попов звернув увагу учасників на неприпустиму, з точки зору міжнародного права, поведінку Російської Федерації, яка продовжує окупацію українського Криму і навіть проводить там якісь незрозумілі незаконні голосування населення. Окремо він наголосив на систематичному порушенні російською окупаційною владою прав і свобод людини в Криму, і перш за все корінного народу автономії — кримських татар, яких безпідставно затримують, за надуманими звинуваченнями позбавляють свободи, викрадають та вбивають за цілковитої бездіяльності окупаційних органів влади. Зачепивши питання ситуації на сході нашої держави, І. Попов підкреслив, що російсько-сепаратистські збройні формування не дотримуються оголошеного перемир’я і продовжують обстріли української території. Для зрушення питання з мертвої точки необхідно посилювати міжнародний тиск на РФ. Цьому має сприяти втілення Резолюції з цього питання, яку ПА ОБСЄ прийняла в Тбілісі.

У рамках роботи сесії також було проведено засідання Середземноморського форуму, присвяченого нагальним питанням біженців, мігрантів та переміщених осіб. У дебатах узяв участь народний депутат України С. Висоцький, який, серед іншого, зазначив, що сучасні міграційні хвилі у світі спровоковані хаосом і війною, в яких Росія бере далеко не останню участь.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.