Під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко (на знімку) та заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марії Іонової з віце-президентом Європейського Парламенту Річардом Чарнецьким обговорено кілька ініціатив, спрямованих на інформування європейських депутатів про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей та Криму. Планується, що ці гуманітарні та інформаційні проекти будуть реалізовані найближчим часом.

І. Геращенко відзначила важливість робочого візиту Віце-президента Європейського Парламенту Річарда Чарнецького, який узяв участь у церемонії з ушанування пам’яті жертв Бабиного Яру в 75-ті роковини трагедії та в інших важливих заходах.

Перший заступник глави парламенту поінформувала про стратегічні реформи парламенту України. І. Геращенко відзначила, що з 1 жовтня почали діяти зміни до Конституції в частині правосуддя. Також було наголошено на важливості запровадження е-декларування як визначального елементу боротьби з корупцією.

«Створення незалежних державних органів, спрямованих на запобігання та протидію корупції, реформа в частині правосуддя та запровадження е-декларування є позитивним напрямом антикорупційної політики держави в контексті євроінтеграції», — зазначила І. Геращенко.

Перший заступник глави парламенту також поінформувала про позитивні результати реформи з децентралізації: «Ми прийняли багато важливих законів у цьому напрямі і наразі спостерігаємо значне збільшення місцевих бюджетів, розширення повноважень і відповідальності регіонів».

Особливої уваги було надано питанню реформи обороноздатності України. «Нині значна частина державного бюджету спрямована саме на оборонну сферу, проте, враховуючи тривалу агресію на сході України та в Криму, ми, звісно, розраховуємо на міжнародну підтримку наших політико-дипломатичних зусиль для відновлення територіальної цілісності України», — зауважила І. Геращенко.

Як уповноважений Президента, І. Геращенко поінформувала про основні питання Мінських домовленостей, зокрема, про важливе рамкове рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення живої сили і засобів протидіючих сторін на трьох ділянках, розташованих на лінії зіткнення: Станиці Луганської, Золотого і Петровського в Донецькій області. За її словами, ці ділянки мають надважливе гуманітарне значення. У цьому контексті І. Геращенко зауважила, що відповідно до рамкової угоди передбачено активізацію роботи СММ ОБСЄ щодо патрулювання та фіксування порушень. «Українська сторона обурена блокуванням роботи місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях. Ми наполягаємо, щоб місія працювала на всій території 24 години 7 днів на тиждень», — наголосила уповноважений Президента.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова наголосила на необхідності залучення поліцейської місії ОБСЄ на території конфлікту.

 

І. Геращенко підкреслила важливість відновлення кордону з Російською Федерацію та поінформувала, що це питання стоїть на порядку денному роботи Тристоронньої контактної групи.

Уповноважений Президента зазначила, що в рамках гуманітарного блоку Мінських угод для української сторони пріоритетним залишається питання звільнення заручників та допуску міжнародних гуманітарних місій, що наразі блокується іншою стороною І. Геращенко розповіла про звернення родичів полонених до євродепутатів під час засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС із проханням консолідувати зусилля для звільнення українських полонених.

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила на порушенні прав людини в тимчасово окупованому Криму. Вона зазначила, що в тимчасово окупованому Криму продовжують застосовувати методи «каральної медицини» та інші репресії проти кримських татар.

У цьому контексті учасники зустрічі також обговорили рішення Верховного суду Російської Федерації щодо заборони діяльності Меджлісу в Росії і в тимчасово окупованому Криму.

«Ми закликаємо світову спільноту засудити рішення Росії щодо заборони діяльності Меджлісу», — зауважила Перший заступник глави парламенту.

І. Геращенко також наголосила, що Україна вважає новообраний склад Держдуми Росії нелегітимним. «Нещодавно парламент затвердив відповідну постанову про невизнання легітимності виборів в анексованому Криму і усього складу Держдуми Росії сьомого скликання. Ми будемо продовжувати відстоювати позицію щодо невизнання легітимності Державної думи РФ на всіх міжнародних майданчиках і в усіх міжпарламентських делегаціях та асамблеях», — зауважила Перший заступник глави парламенту.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції М. Іонова поінформувала про необхідність боротьби з російською пропагандою та лобі в Європі.

Віце-президент Європейського Парламенту Річард Чарнецький у свою чергу відзначив важливість підтримання єдності та солідарності Європи з Україною та запевнив у підтримці та посиленні співпраці у цьому напрямі.

Прес-служба апарату Верховної Ради.