1 жовтня у Білорусі опублікували постанову міністерства антимонопольного регулювання і торгівлі країни, згідно з якою вартість транзиту російської нафти з 11 жовтня підвищується в середньому в 1,5 разу. І якщо в Москві такий крок назвали шантажем Лукашенка, то в Мінську переконані, що грати за правилами «тарифної газової війни» змушує саме Росія.


З 2002 року, коли Росія повела боротьбу за трубопроводи Білорусі, розпочався і тарифний шантаж Мінська. Росія збільшувала ціну на газ, а Мінськ накопичував борги, аж поки 2011 року все-таки продав трубу. Проте затишшя тривало недовго. Після чергового підняття тарифів (другого за рік на тлі падіння світових цін на нафту) і відмови Білорусі купувати газ за надмірними тарифами переговори знову зайшли в глухий кут.

 

І Москва вирішила стимулювати Мінськ до пошуку «компромісу» традиційним способом — обмеженням поставок... нафти. 


«Ми теліпаємося (інакше не скажеш) і вже кілька місяців не можемо домовитися про ціну на газ, — заявив 20 вересня Олександр Лукашенко під час зустрічі з держсекретарем так званої Союзної держави Білорусі та Росії. — У зв’язку з цим Росія знизила поставки нафти в Білорусь. Ми це сприймаємо як тиск на Білорусь, але тиску я не потерплю, і білоруси також».