У старовинній японській столиці Кіото цими днями, з 2 по 4 жовтня, відбувається щорічний міжнародний форум «Наука й технології у суспільстві» (Scіence and Technology іn Socіety). На нього вже втринадцяте прибули сотні науковців, політичних та громадських діячів із різних країн світу.


Цей форум називають майданчиком для відкритих дискусій з питань синтезу науки, технології та сучасного бізнесу в світі. Він відбувається на неформальній основі, однак участь у ньому беруть високопосадовці, і не тільки з Японії. Наприклад, нинішнього року на форумі присутній прем’єр-міністр Словенії Мирослав Церар. Делегацію японського уряду очолює прем’єр-міністр Шіндзо Абе. Традиційно бере участь у дискусіях Нобелівський лауреат Сінья Яманака. А засновник форуму — колишній міністр фінансів Японії Коджі Омі, який також тричі обіймав відповідальні посади в уряді країни.


Наука та технології відіграватимуть дедалі більшу роль у подоланні таких викликів для сучасного світу, як кліматичні зміни, уповільнення промислового зростання, старіння населення та забезпечення його медичним обслуговуванням, заявив на відкритті форуму очільник японського уряду Шіндзо Абе. Саме тому розвиток науки та технологій японський уряд вважає для себе пріоритетним напрямом діяльності на тривалу перспективу. На думку Абе, змінити ситуацію на краще можна через поєднання останніх досягнень у науці та техніці, зокрема щодо штучного інтелекту.


«Майбутнє — уже за поворотом», — заявив Абе, закликаючи до активної участі в творенні цього майбутнього.


Науковці та експерти уже розглянули низку тем: зокрема, реакцію регіональних еліт на рішення Паризької конференції щодо зміни клімату, питання стійкого розвитку регіонів, збільшення тривалості життя. Вони продовжують обговорювати майбутні перспективи таких вуглеводнів, як нафта та газ, такі комплексні теми, як «Океан», «Розумні» міста», наноматеріали та інновації у промисловість. Експертні висновки форуму не мають обов’язкового статусу, однак їх високий авторитет привертає увагу до них фахівців, міжнародних організацій та представників влади різних країн.

Токіо.