За минулу добу бойовики (дані на 4.10) російсько-окупаційні війська 32 рази відкривали вогонь по позиціях українських захисників. За даними штабу АТО, на луганському напрямку було зафіксовано шість порушень режиму тиші. Противник вчиняв збройні провокації в районі Новоолександрівки, Попасної, де бойовики застосовували стрілецьку зброю. Крім того, позиції українських військ біля Новоолександрівки противник обстрілював із гранатометів. На донецькому напрямку зафіксовано 10 обстрілів. Бойовики із гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї вели вогонь у районі Авдіївки, Кам’янки й Зайцевого. На маріупольському напрямку зафіксовано 16 обстрілів: «Противник порушував режим тиші в районі Павлополя, Мар’їнки, Широкиного, Старогнатівки та Богданівки, використавши при цьому стрілецьку зброю й кулемети. По Талаківці окупанти стріляли із БМП, а по Широкиному й Богданівці відкривали вогонь із гранатометів». Крім того, у штабі зазначили, що в зоні проведення АТО за минулу добу було виявлено п’ять безпілотників.

Напередодні бойовики зірвали процес розведення сил сторін у районі Петровського — одного із трьох населених пунктів, зазначеного в рамковій угоді, підписаній в Мінську Тристоронньою контактною групою 21 вересня. Кременецький повідомив деталі зриву розведення сторін у районі села Петровське, який стався з вини бойовиків. Розвести сили й засоби на цій ділянці не вдалося. «О 15:00, коли було оголошено готовність про розведення сил і засобів, були запущені сигнальні ракети, що свідчать про готовність. У тому числі й з боку керівництва окремих районів Донецької області. У небі над позиціями ЗСУ з’явився безпілотник. І другий безпілотник, який був ідентифікований як безпілотник місії ОБСЄ», — розповів у телеефірі керівник української сторони спільного центру контролю Борис Кременецький.
За його словами, один із безпілотників мав вигляд як російський «Елерон» (комплекс близької дії повітряної розвідки). Він п’ять разів пролетів над позиціями ЗСУ.
«Я вийшов на зв’язок із представниками місії ОБСЄ, з керівництвом російської сторони СЦКК. І визначили, що другий безпілотник не належить ОБСЄ. Це був безпілотник, що нагадує російський «Елерон». Протягом години ми не змогли прибрати його шляхом телефонних переговорів. І в 16:02 убік українських підрозділів було зроблено кілька черг із автоматичної зброї. Після чого черга з автоматичного гранатомета. Від 16 до 29 пострілів», — повідомив він.