У Харкові відбулася зустріч представників Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні з першим заступником міського голови Ігорем Тереховим. Сторони обговорили питання, пов’язані з наданням допомоги тимчасово переміщеним особам і біженцям з боку міської влади Харкова.


Ігор Терехов повідомив, що, незважаючи на те, що Харків — прифронтове місто, міській владі вдалося зберегти в ньому мир. За весь час воєнного конфлікту на Донбасі Харків прийняв найбільшу кількість тимчасово переміщених осіб, і на цей момент тільки офіційно в місті налічується майже 118 тис. осіб, які переїхали із зони АТО.


За словами першого заступника міського голови, переселенцям у Харкові надають медичну і соціальну допомогу, у місті немає жодного дитячого садочка чи школи, де б не було дітей із зони АТО, також у місті працевлаштовують тимчасово переміщених осіб. У Харкові створюють нові центри надання соціальних послуг, де, окрім адмінпослуг, можна буде отримувати і послуги в соціальній сфері. Ці центри, як й інші соціальні установи Харкова, активно працюють і працюватимуть надалі в питанні надання допомоги переселенцям.


У свою чергу старший радник з юридичних питань Управління Верховного Комісара ООН Юг Біссо зазначив, що нині місія ООН, крім допомоги переселенцям з Донбасу, допомагає й біженцям із країн Близького Сходу.

Представники місії попросили допомоги в співробітництві й у Харківської міськради.


Ігор Терехов відзначив, що міська влада готова допомогти іноземним громадянам, які залишили свої країни у зв’язку з воєнним конфліктом, у рамках своєї компетенції й готова працювати в цьому напрямі в правовому полі.


— Насамперед, ми вважаємо, повинна бути створена державна цільова програма, яка допоможе розв’язувати проблеми біженців. Це і питання соціальної, медичної допомоги, і реєстрації, — наголосив перший заступник міського голови.


Харків.