Житлово-комунальні служби Чернігівщини відрапортували, що вже відремонтовано 464 опалювальні системи, 440 покрівель, 228 систем гарячого та 513 систем холодного водопостачання. 13 котелень реконструюють за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та співфінансування з місцевих бюджетів, 6 — за рахунок підприємств. За місцеві кошти підготовлено вісім об’єктів, роботи тривають ще на 24.

Учора деякі наші області накрили дощі, а вже сьогодні їх очікують у більшості регіонів. До того ж прийде різке похолодання, а на заході навіть можливий сніг. Такий прогноз оприлюднили синоптики. Зокрема, «білі мухи» пролітатимуть на Закарпатті, Львівщині, Буковині та Прикарпатті. У цих областях температура знизиться до 3—5 градусів тепла вдень, ближче до центру буде 7—10 градусів. Похолодання варто очікувати й на сході, лише там минеться без дощів. Одне слово, осінь наступає досить активно. Тим часом в областях звітують про підготовку комунальників до зими. Тож чи готові українці зустріти холоди?

Триває й переведення котелень бюджетних установ на альтернативні види палива. Це не тільки дрова, а й торф, а також вугілля і пелети, інформує наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.
Системи теплопостачання закладів освіти Кропивницького до роботи в опалювальному сезоні готові. Як повідомила начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко, в 42 загальноосвітніх навчальних, 37 дошкільних навчальних та 3 позашкільних закладах провели всі необхідні ремонтні та налагоджувальні роботи.
В усіх 79 навчальних закладах проведено промивання та гідравлічні випробування внутрішніх мереж. Акти готовності теплового господарства до роботи в осінньо-зимовий період підписані в 78 закладах. Ще в одному ремонт опалювальної системи завершується. 405 дерев’яних вікон замінено на пластикові, дізнався наш кореспондент Петро МЕЛЬНИК.
У Тернополі утеплять 25 багатоповерхівок. Більшість з них уже готові до зими. Залишилося закінчити роботи на двох-трьох. Якщо торік програмою термомодернізації скористалися мешканці 9 будинків, то цього — 25. Вона, зокрема, передбачає, що 70 відсотків витрат бере на себе міський бюджет, а 30 — самі мешканці. Найактивніші мешканці тих багатоповерхівок, де створено ОСББ. Пропонується також заміна інженерних мереж, зрештою, все, що спрямоване на економію енергоресурсів. Мешканці будинків з централізованим опаленням найчастіше обирають встановлення індивідуальних теплових пунктів. Піонером у цій справі було ОСББ по вулиці Лук’яновича, 1. Торік мешканці цієї п’ятиповерхівки економили на оплаті за газ третину коштів. Жителі будинків, де повністю встановлено індивідуальне опалення, утеплюють стіни. Найдорожчий проект — панельний будинок по вулиці Володимира Великого, 1. Він коштував майже півтора мільйона гривень, приблизно мільйон з них взяв на себе міський бюджет. За словами голови ОСББ «Імідж-1» Ольги Бутрин, стіни вирішили утеплювати не пінопластом, а мінеральною ватою — дорожче, проте є свої переваги. Мешканцям утеплення стало у 221 гривню за квадратний метр житлової площі. Активність тернополян дещо перевищила розрахунки міської влади, тому в серпні депутати виділили додатково на програму 2 мільйони гривень, повідомляє тернопільський кореспондент Людмила НАКОНЕЧНА.
А от у Сумах підготовку до зими прискорять правоохоронці. «Люди, які поставили під загрозу опалювальний сезон, мають відповідати за це в рамках закону», — наголосив голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко. Комунальне підприємство облради «Паливкомуненерго» фактично зірвало підготовку до опалювального сезону котелень деяких закладів освіти та охорони здоров’я. Очільник регіону повідомив, що облдержадміністрація звертатиметься до правоохоронних органів. Питання також винесуть на сесію облради, інформує наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.