Луганщина оновила свою стратегію розвитку до 2020 року. Це зумовлено тим, що попередній варіант головного документа регіону, затверджений у період активних бойових дій на території області, не відповідав нагальним соціально-економічним реаліям Луганщини. В оновленій стратегії розвитку області до 2020 року враховано наслідки проведення АТО та пов’язані з ними структурні зміни в економіці, а також необхідні перетворення в контексті впровадження національних реформ.

Розробленню документа передувало масштабне обговорення цілей розвитку регіону в містах та районах області. За результатами обговорень стратегічними цілями розвитку Луганської області визначено відновлення критичної інфраструктури та послуг, підвищення спроможності місцевої влади в умовах децентралізації та інформатизації, економічне відновлення та сталий розвиток, підвищення безпеки життя та побудова миру.

Фінансове забезпечення стратегії здійснюватиметься за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, коштів галузевих (міжгалузевих) державних цільових програм та бюджетних програм центральних органів виконавчої влади, спрямованих на розвиток відповідної сфери у регіонах, субвенцій, інших трансфертів.

У цьому контексті учасники колегії ОДА обговорили перші досягнення у напрямку відновлення та реабілітації реального сектору економіки в регіоні. Зокрема, в рамках ініціативи ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на реалізацію 21 проекту з енергоефективності з місцевих бюджетів та інших джерел цьогоріч спрямовано майже 7 млн. грн., ще 1,6 млн. грн. використано на заходи з підвищення якості житлово-комунальних послуг, забезпечення житлом мешканців у Біловодському, Новоайдарському та Троїцькому районах області.

За принципом співфінансування сьогодні здійснюють п’ять інфраструктурних проектів вартістю понад 68 млн. грн. у рамках міжнародних проектів Євросоюзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та ПРООН «Економічне та соціальне відновлення Донбасу». У сфері охорони здоров’я впроваджують 18 проектів вартістю майже 4 млн. грн.

На думку голови облдержадміністрації Юрія Гарбуза, стратегія розвитку області є саме тим документом, який дасть змогу чіткіше вибудувати систему взаємовідносин між різними рівнями влади, скоординувати зусилля зацікавлених сторін для отримання системних змін у всіх сферах суспільного життя.

Луганська область.