Ігор ГРИНІВ, фракція БПП:

— Всіх, хто дуже стурбувався моїми поправками до закону про запобігання корупції, хочу заспокоїти: я відкликав цю поправку після розмови з Президентом, врахувавши аргумент, що суспільство має пройти цю дискусію більш широко. Я й надалі залишаюся прихильником того, що інформація (е-декларація) має бути для службового використання. Ми повинні суспільство переводити у режим професійної роботи боротьби з корупцією, а не спекулювати на цій темі. Ми вже й так заговорили її й маємо виходити з цього. Відтак цим питанням мають опікуватися спеціальні органи — НАБУ, НАЗК та Генпрокуратура. Для того, щоб е-декларування не було взагалі скомпрометоване та скасоване, маємо внести поправки, які зменшать криміногенну ситуацію в країні, допоможуть від популізму перейти до професіоналізму.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Стара корупційна суддівська система включила механізм цинічного самозахисту. Пленум Верховного Суду звернувся до Конституційного Суду щодо визнання неконституційними окремих положень закону про судоустрій та статус суддів. ... Ми передбачали, що система чинитиме опір, але у них немає жодного шансу. Ще у січні цього року зміни до Конституції отримали схвальну оцінку КС, тому «Народний фронт» заявляє: попри будь-які зусилля старої корумпованої системи розпочату реформу правосуддя буде доведено до логічного завершення.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Головним завданням парламенту на цьому тижні має стати розгляд проекту Держбюджету. Позиція нашої фракції: у поданому вигляді цей кошторис має антисоціальний характер. Ми надали до Бюджетного комітету свої пропозиції щодо коригування показників. Вони економічно обґрунтовані та реалістичні...

Ми вважаємо грубою помилкою уряду рішення про скасування з першого жовтня державного регулювання цін на соціальні групи продуктів харчування, за рахунок яких виживає більшість населення України. В умовах кризи держава навпаки повинні посилювати контроль за цінами і в таких спосіб підтримувати своїх громадян.

Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

— Країна повинна змінити курс на курс економічного зростання. Інакше вона прийде до статусу колонії. Країнам третього світу дають кредити не лише для того, щоб допомогти, а щоб зробити їх безнадійно керованими боржниками. Українські економісти добре знають, що робити, аби вийти з кризи. Багаті країни насамперед борються за експорт своїх ресурсів, але виключно у готовій продукції. Адже продукція — це податки, робочі місця. Якщо ж ідеться про імпорт, то обирають варіант, коли він доопрацьовується в країні, щоб вітчизняні працівники мали роботу. У нас же сьогодні занепадає ціла галузь — промисловість. Вона не може конкурувати з зовнішнім світом. Підтримка національного виробника — це єдиний шлях виходу з кризи.

Олег КУЛІНІЧ, група «Партія «Відродження»:

— Проект Державного бюджету розроблений на неіснуючому податковому законодавстві. Адже відповідні зміни до Податкового кодексу ще не прийняті, й ми не розуміємо, за рахунок чого фінансуватиметься основна маса статей. Крім того, на місцеві бюджети перекладається утримання загальноосвітніх навчальних закладів. Загалом уряд перекладає на місцеві бюджети майже 30 млрд. грн. Місцевим громадам потрібно надати додаткові ресурси, а це земля. Відповідний законопроект вже давно перебуває у стінах Верховної Ради, потрібна лише політична воля парламенту.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:

— Наша політична сила вимагає від Президента, уряду та парламентської більшості невідкладно розглянути у парламенті й продовжити термін дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, як мінімум до 2020 року. Відповідний законопроект депутати від Радикальної партії зареєстрували ще у квітні цього року.
Якщо запровадять ринок земель — прийде не інвестор, а грабіжник, який забере задарма в обездолених людей землю, а українські селяни, їхні діти, онуки та правнуки будуть батраками на ній.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Ми вітаємо перехід розгляду питань порядку денного на тематичній основі. Немає сумнівів, що екологія — це важливий напрямок нашої роботи. Але нам скоро доведеться українців у Червону книгу вносити... Тому наполягаю, щоб у четвер у Верховній Раді був день, присвячений тарифам. Ми вимагаємо ухвалити наш законопроект про заборону конфіскації житла... Сподіваюся, що четвер також буде присвячено аграрним питанням. Якщо не буде ухвалено закон про продовження мораторію на продаж земель, ми оголосимо збір підписів для проведення всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарських земель.

Альона БАБАК, фракція «Самопоміч»:

— Через десять днів стартує опалювальний сезон. А чи усвідомлюєте ви, що фінансова криза у теплоенергетиці України набуває неабияких розмірів. Дискримінаційними положеннями Кабміну, умовами договорів та регуляторними актами комісії ситуація доведена майже до абсурду. Йдеться про те, що на сьогодні немає єдиної ціни на газ. Для бюджетних організацій вона на тисячу гривень більше. Теплоенергокомпанії повинні укласти договори на придбання газу від «Нафтогазу» за ціною на тисячу гривень більше, ніж для населення, для того, щоб дати тепло бюджетній сфері — школам, садкам, лікарням. Але Нацкомісія не встановила тарифів на тепло з урахуванням такої різниці в ціні на газ. Підприємства мусять дати тепло, але не можуть працювати збитково. Це питання має бути вирішене терміново!

Фото Олександра КЛИМЕНКА.