Представниця ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович звернулась до російської влади по інформацію щодо затримання українського журналіста Романа Сущенка. На своїй сторінці у Твіттері вона, зокрема, написала: «Я працюю над цією справою, сьогодні вранці я звернулася до російської влади за більш детальною інформацією та з вимогою звільнення».

Вимагають звільнити журналіста українські та міжнародні медіаорганізації. Провідні світові ЗМІ поширили інформацію про його незаконне затримання Кремлем. На противагу «після заяв ФСБ про «шпигунську» справу Сущенка, написав адвокат Марк Фейгін у Твіттері, в російських ЗМІ запала гробова мовчанка. Вони скорботно схилилися над темниками».

Попри оскарження рішення про арешт та кілька клопотань про негайний допуск до затриманого, а також дипломатичні ноти з боку України, ні адвокатів, ні наших дипломатів до Романа Сущенка (на момент, коли верстався номер) допущено не було. Марк Фейгін припустив у Твіттері, що якби журналіста переконали відмовитися від захисту, то адвоката вже допустили б. «Вони розуміють, що коли я прийду до свого підзахисного, то ситуація може кардинально змінитися і ми дізнаємось багато такого, чого не хочуть, щоб було оприлюднено», — розповів пан Фейгін каналу 112.

На думку адвоката Миколи Полозова, який працює в команді з Марком Фейгіним, «...перш за все, ФСБ намагається виграти час, щоб психологічно зламати Сущенка для того, щоб він пішов на умови слідства. Якщо буде незалежний адвокат, зробити це буде практично неможливо. Важливо здійснити перший контакт. Необхідно потрапити на територію ізолятора. Я думаю, що буде це досить складно». Нині єдина можливість змінити ситуацію, вважає Полозов, — посилити міжнародний тиск на РФ.

Тим часом дипломати попереджають про ризики, пов’язані з відвідуванням Росії. «Відвідання РФ небезпечне для українців: безпідставні затримання, провокації на кордоні та при митному огляді, тортури, недопуск консулів», — написав директор політичного департаменту МЗС Олексій Макеєв на сторінці у Твіттері.