Таку пропозицію висунув Голова Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку) у понеділок на погоджувальній раді. Після її завершення під час брифінгу очільник парламенту заявив: «Я запропонував комітетам розглянути питання про введення візового режиму з Російською Федерацією. Цей законопроект зареєстровано півроку тому й, можливо, настав час його розглянути».

 

 
Пізніше свою категоричну позицію з цього питання А. Парубій висловив у вечірньому ефірі одного з телеканалів. Він зауважив, що розраховує на підтримку міжнародних партнерів, а також завив: «Під час обговорення в комітеті ця ідея була підтримана СБУ, Державною прикордонною та міграційною службами — тобто ключові інстанції висловили підтримку». Протягом останніх місяців сталося кілька подій, що змінили ставлення світового співтовариства до Росії, яка «на державному рівні проводить міжнародний тероризм», наголосив А. Парубій. Уточнюючи цю заяву, він сказав, що мав на увазі висновки комісії, яка розслідувала аварію літака рейсу МН17 на Донбасі, бомбардування Сирії тощо.


Проект закону про денонсацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про порядок перетинання україно-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів зареєстровано в Верховній Раді ще наприкінці березня під час четвертої сесії. У травні його розглянули в Комітеті у закордонних справах. Тоді більшістю голосів народні депутати дійшли рішення дати «зелене світло» документу. «Згідно зі статтею 2 закону про міжнародні договори України, припинення дії такого документа — це втрата його сили за умов, визначених самим міжнародним договором, або за вольовим рішенням сторін (денонсація, вихід з договору)», — зазначено у протоколі засідання комітету №65 від 18 травня цього року. У тексті самої угоди сказано, що вона укладається на невизначений термін і залишається чинною до закінчення шести місяців з дати письмового повідомлення однієї зі сторін про свій намір припинити її дію. У рекомендаціях члени комітету зауважили лише, що слово «денонсація» у назві документа та першій його статті варто замінити 
терміном «припинення дії».


І справді, під час засідання профільного комітету, на якому розглядали питання, були присутні представники ключових відомств, які більшістю своєю підтримали законопроект. Натомість представник Міністерства закордонних справ (як зазначено у протоколі, це був заступник директора Департаменту консульської служби Олександр Гаман) зауважив, що Україна вже в односторонньому порядку запровадила тимчасові обмеження на перетин кордону нашої країни жителями прикордонних регіонів шляхом прийняття постанови Кабміну ще в березні 2015 року. Згідно з цим документом, мовляв, жителі прикордонних регіонів уже в’їжджають в Україну виключно через міжнародні і міждержавні пункти пропуску на підставі документів, дійсних для виїзду за кордон. Відтак, вважають у МЗС, денонсація угоди не змінить чинного порядку в’їзду громадян РФ, які мешкають на прикордонних територіях, але ускладнить поїздки нашим співвітчизникам.


Нині ми можемо перетинати україно-російський кордон без віз завдяки дії угоди між урядами наших двох держав, ідеться в пояснювальній записці, яка супроводжує проект резонансного закону. Угода ця підписана в Москві 16 січня 1997 року і набула чинності через кілька місяців — 10 березня. На думку авторів законопроекту, а серед них прізвища Голови Верховної Ради Андрія Парубія і ще семи законотворців від Народного фронту, нині дія цієї угоди «несе безпосередню загрозу національній безпеці і має бути припинена». Зупинка її дії належить до компетенції Кабінету Міністрів, зауважують парламентарії. Відтак у Верховній Раді навесні цього року зареєстровано й проект постанови про звернення до Кабінету Міністрів щодо припинення угоди про безвізові поїздки. Цей документ профільний комітет також підтримав.


Як бачимо, всі процедурні моменти з приводу запровадження візового режиму з Росією пройдено ще півроку тому. Відтоді питання на порядку денному парламентаріями так і не порушувалося. Спусковим гачком для того, щоб воно вистрілило, став арешт в Росії українського журналіста Романа Сущенка. Фактично, нині доленосне рішення залежить від того, чи набереться необхідна кількість голосів у сесійній залі. Речниця МЗС Мар’яна Беца в телефонному режимі повідомила, що міністерство поки що не готове коментувати ситуацію. У середу, мовляв, це питання винесуть на голосування, тоді й будуть коментарі. Справді, в середу парламент традиційно розглядає питання ратифікації та денонсації міжнародних угод, однак уже дуже давно результативні голосування в ці дні — із жанру фантастики. Як відомо, фракцію Народного фронту нині формують лише 81 народний депутат, а отже, все залежить від колег по коаліції.

 

ДО РЕЧІ

 

Станом на сьогодні й досі чинними залишаються такі документи, підписані Україною та Російською Федерацією, як договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, угода про використання полігона злітно-посадкових систем «Нитка», договір про дружбу, співробітництво і партнерстві між обома країнами тощо.