У п’ятницю, 30 вересня, український журналіст, кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ» в Парижі Роман Сущенко поповнив уже задовгий список політичних заручників Кремля. Новина про затримання Романа приголомшила українську громаду Франції, яка впродовж багатьох років звикла бачити журналіста, озброєного фотоапаратом і диктофоном, на різноманітних акціях і заходах та читати його статті на веб-сторінках «Укрінформу». Французькі друзі та знайомі журналіста вважають безглуздим і шокуючим звинувачення в шпигунстві, яке приписує Роману ФСБ. Роман Сущенко працював спецкором у Парижі з 2010 року.

«Що його потягнуло в цю кляту Москву?» — дивуються франко-українські користувачі соціальних мереж, які, незважаючи на повну готовність підтримати журналіста, вважають його рішення поїхати до Росії як мінімум необачним.
Російська дисидентка та журналістка Галина Аккерман припускає, що Сущенко міг потрапити в пастку, майстерно приготовану для нього ФСБ. «Чомусь йому раптово стало потрібно навідати своїх родичів в Москві. Він швидко попросив відпустку на кілька днів і вирушив до Росії. Але, на мою думку, російські родичі Романа свідомо чи несвідомо взяли участь в приготуванні пастки, в яку він, на жаль, потрапив», — зауважує пані Аккерман. «Можливо, їх спонукали заманити його туди всіма правдами і неправдами, можливо, змусили... Російські спецслужби вже не раз застосовували саме такий метод».
Але навіщо Кремлю було потрібно вдаватися до таких хитрощів, аби заарештувати українського журналіста? На думку Галини Аккерман, Москва можливо хотіла «нейтралізувати» журналіста до приїзду Володимира Путіна до Парижа, запланованого на жовтень. Адже Роман Сущенко якісно й професійно висвітлював всі офіційні візити для одного з найпопулярніших інформаційних агентств України. Журналіст постійно критикував агресивну політику Кремля, і робота та зв’язки українського журналіста у Франції — одній з країн-учасниць «нормандської четвірки» — непокоїла Москву.
Іншою причиною затримання Романа Сущенко також може бути бажання Кремля посилити тиск на Україну під час наступних перемовин. «У будь-якому випадку поведінка Кремля є дуже нездоровою», — наголошує Сесіль Вессьє, французька дослідниця і професор університету Ренн ІІ. «Російська влада дозволяє журналісту приїхати, але заарештовує його через кілька годин. Хоча, якщо вони й справді вважали, що Роман Сущенко є реальною загрозою для країни, то могли би просто не видати йому дозвіл на в’їзд. Навіщо було організовувати таку пастку? Подібні вчинки можуть тільки викликати і поглибити тривалу ненависть», — наголошує дослідниця.
Французька преса також не обійшла увагою «справу Сущенка». Найвідоміші видання країни, як Le  Monde і Le Fіgaro, присвятили в понеділок декілька статей скандальному арешту. 
«Голос України» зв’язався з адвокатом Романа Марком Фейгіним, який попросив журналістів максимально розголошувати інформацію про незаконне затримання свого клієнта. «Це суто політична справа, і я не можу робити ніяких прогнозів щодо скорого звільнення Романа Сущенка», — наголосив адвокат, нагадуючи, що Роману загрожує 20-річне ув’язнення.
У будь-якому разі українці Франції не збираються опускати руки. В мережі вже з’явилась петиція, що вимагає від Росії негайно звільнити журналіста. А 8 жовтня Об’єднання українців Франції організує велику маніфестацію на підтримку Романа Сущенка, яка відбудеться в Парижі, о 16.00 на площі Прав людини на Трокадеро.

Париж.