США призупинили прямі переговори з РФ щодо припинення вогню у Сирії. Про це 3 жовтня заявив речник Держдепартаменту США Джон Кірбі. За його словами, Вашингтон був змушений вдатися до такого кроку після невдалих спроб домовитися з Москвою про перемир’я, повідомляє агентство dpa.

«Це рішення — не з тих, які легко ухвалюють», — заявив Кірбі. «На жаль, Росія не спромоглася дотримуватися власних зобов’язань... а також не була готова чи була не в змозі гарантувати дотримання сирійським режимом умов, на які погодилася Москва», — зауважив він, нагадавши про інтенсивні ракетно-бомбові удари з боку російської та сирійської авіації по житлових кварталах, лікарнях Алеппо та знищення гуманітарного конвою.
Того саме дня у Москві заявили, що дію угоди з США про утилізацію плутонію також буде призупинено. Відповідний законопроект отримала Держдума. В тексті законопроекту йдеться, що угоду буде поновлено тільки в разі, якщо Вашингтон скасує всі санкції проти Росії: і ті, що було запроваджено після анексії Криму та конфлікту на Донбасі; і санкції, передбачені згідно з так званим «законом Магнітського». А також якщо США компенсують Росії завдані збитки.
Окрім того, в Москві очікують, що США усунуть «причини, які призвели до принципової зміни обставин». А саме: скоротять військову інфраструктуру й чисельність контингенту США в країнах, що вступили до НАТО після 1 вересня 2000 року, до рівня 2000 року, коли угода набула чинності.
Офіційний представник Білого дому Джош Ернест уже повідомив журналістам, що Вашингтон не виконуватимуть жодних вимог.
Російський політик Костянтин Боровой у статті, опублікованій в «Апострофі», назвав останній ультиматум Путіна «істерикою уже неадекватного правителя». «Це гра. І реакції не буде. Вона просто не потрібна, тому що цей хлопчик-хуліган просто намагається звернути на себе увагу. Психологи не рекомендують вступати в конфлікт і сперечатися з такими в подібних випадках. Краще за все не помічати такої поведінки. Це буде найправильніша тактика».
Але є один нюанс: нині від наказів і вчинків «неадекватного правителя» залежить хід та інтенсивність одразу кількох воєнних конфліктів на планеті. Один із яких, на жаль, точиться і на нашій території. І в умовах найбільшого з часів холодної війни загострення американсько-російських відносин помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторію Нуланд відрядили до Москви вести переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Чим може закінчитися такий візит? На думку експертів, Нуланд почує чергову порцію звинувачень на адресу України і, можливо, після цієї поїздки (якщо буде доведено неспроможність Росії вести переговори) вірогідність виконання Мінських домовленостей зникне навіть з віддаленої перспективи.