В угоді про відведення військ на кілометр від зони розмежування, яке було підписано 21 вересня в Мінську, немає згадки про війська агресора. Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко.


За його словами, це дає додатковий козир Росії на міжнародних переговорах.


Парламентарій уважає, що під виглядом заяв про мир, збереження територіальної цілісності України відбувається чергова здача наших територій. «Жителі Станиці Луганської, які потрапляють у цю нову сіру зону, вже заявляли, що готові протестувати. Оскільки за два роки практично всі сірі зони було захоплено агресором. Загальна їх площа становить майже п’ять тисяч квадратних кілометрів», — зазначив народний обранець.


Семен Семенченко підкреслив, що згідно з Конституцією право представляти Україну в міжнародних переговорах має тільки Президент, Прем’єр-міністр і міністр закордонних справ. «Статус людей, які підписували угоди в Мінську, незрозумілий. Вони не мають права розпоряджатися українською терито-рією і долею громадян», — сказав він.


Народний депутат заявив, що фракція «Самопоміч» звертатиметься до Генпрокуратури з тим, що вчинено кримінальний злочин за ст. 353 Кримінального кодексу (самовільне присвоєння владних повноважень). Також звертаємося до Президента з вимогою або надати Мінський договір на ратифікацію парламенту, або привселюдно відмовитися від будь-яких переговорів із представниками маріонеток Кремля.