Футбол. Сьогодні на стадіоні «Конья Бююкшегир» національна збірна України проведе матч другого туру відбірного етапу ЧС-2018 проти команди Туреччини. Наші футболісти прибули на місце події вчора.
Судячи з численних інтерв’ю, котрі щедро роздавали ще вдома наші футболісти, настрій у них вищий за оптимістичний. Дай Боже, щоб отой заряд словесної бадьорості перевтілився у реальні дії команди сьогодні ввечері. Цього їй щиро бажають мільйони прихильників.

***

Не останній фактор, котрий неодмінно вплине на перебіг поєдинку, — розпечена атмосфера, котра пануватиме на трибунах.
— У Коньї дуже серйозні вболівальники — сказав півоборонець «гірників» Максим Малишев. — Враження — свіжі. Коли ми там грали з місцевим «Коньяспором» у Лізі Європи, то вони кричали і свистіли так, що на полі не було чути один одного. Думаю, що підтримати національну збірну Туреччини прийде ще більше людей, і ще сильніше підтримуватимуть її...
До сказаного варто поставитись дуже серйозно. І налаштовуватися психологічно.

***

Є у нас певні кадрові проблеми. На жаль, не зможуть допомогти колективу досвідчений оборонець донецького «Шахтаря» Ярослав Ракицький і 18-річний півоборонець Віктор Циганков з київського «Динамо», котрий останнім часом привернув до себе увагу і грою, і забитими м’ячами.
Втім, як кажуть, незамінних не буває. Замість Ракицького може зіграти його одноклубник Сергій Кривцов. Зазначимо, що в активі 25-річного Кривцова — один зіграний матч за головну команду країни. 6 вересня 2011 року він дебютував у складі збірної України у контрольному матчі проти команди Чехії (0:4), провівши на полі всі 90 хвилин.
А на місце Циганкова ще раніше викликали Олександра Караваєва із «Зорі».

***

Є втрати і в турецькому таборі. Півоборонець «Барселони» Арда Туран не зіграє проти українців. Тут річ не у стані здоров’я головної зірки наших суперників. Просто Туран конфліктує з тренером турецької команди Фатігом Терімом, тому його не викликають до збірної.
Також у складі Туреччини відсутній Джанер Еркін («Бешикташ»). Але є два новачки: Гарун Текін («Бурсаспор») і Толга Джігерджі («Галатасарай»).

***

Природно, що і збірна Туреччини має серйозні плани. Можна не сумніватися, що вона розраховує на перемогу в поєдинку проти України.
До речі, саме про це говорив півоборонець «біло-червоних» Мегмет Топал:
— Попереду у нас дуже серйозні матчі з сильними суперниками — Україною та Ісландією. Майбутні ігри будуть зовсім не схожі на наш матч з Хорватією в першому турі на її полі, який ми зіграли внічию (1:1). Ми намагатимемося зіграти в притаманний нам футбол, тримати м’яч, діяти гостро, агресивно і швидко. Наша мета в цих двох матчах — здобути шість очок. Однак, навіть чотири пункти стануть для нас добрим результатом...

***

Нагадаємо, що на матчі в місті Конья працюватиме бригада арбітрів з Німеччини. Рефері призначено 43-річного Мануеля Грефе. Асистенти — Торстен Шиффнер та Гольгер Геншель, резервний арбітр — Марко Фрітц. Спостерігач арбітражу — Вацлав Крондль (Чехія).
Грефе — арбітр ФІФА з 2007 року. Він неодноразово працював на матчах збірної України. Востаннє шляхи німця і «синьо-жовтих» перетиналася 7 червня 2013 року під час кваліфікаційної зустрічі до ЧС-2014 у Подгориці, де наша команда перемогла збірну Чорногорії — 4:0.
І насамкінець про телетрансляції. Їх вестимуть наживу канали «Україна» і «Футбол-1». Початок о 21:45.

 

 

 

На знімках: збірна України на тренуванні.

Фото dynamo.kіev.ua