Минулого тижня на сесії Київради затвердили детальний план території Рибальського півострова в межах вулиць Електриків і Набережно-Рибальської дороги. Ця частина Подільського району, із трьох боків оточена річкою Дніпро, знаходиться практично в центрі міста. Вже майже 15 років розташована тут стара промзона не дає спокою архітекторам. Ідеї створити тут урядовий квартал змінювалися ідеями про діловий центр із висотними офісами у футуристичному стилі та будівлею у формі яйця, що світиться. Зрештою, на 130 гектарах півострова депутати столичної ради дозволили просто розмістити житлові квартали з будинками в 4—9 поверхів, дитячими садками, школами, багатофункціональним торговим центром зі спортивним комплексом, які береться звести одна із приватних компаній.

Автори проекту на початку весни провели громадські слухання в Департаменті архітектури міськдержадміністрації. Тепер їхній задум — будівництво окремого району за принципом «живи — працюй — відпочивай» — Київрада оформила документально у вигляді детального плану території.
Усього на півострові зведуть один мікрорайон і два житлові квартали з повним і неповним комплексом обслуговування та два квартали громадських будівель. Щоб прибрати автомобілі із дворів житлових будинків, побудують підземні дворівневі паркінги на 6160 машин. А для гостей облаштують спеціальні стоянки на проїздах, відділені від смуг автомобільного руху.
Проект цікавий тим, що по території Рибальського хочуть прокласти мережу каналів і сформувати навколо них публічний простір, а також створити набережну по берегах затоки, де зараз перебуває гавань і портові споруди, пристані й склади. Центром набережного простору визначено «Парк моряків». З боку Дніпра також буде набережна з місцями відпочинку біля води та, можливо, з невеликими пляжами.
У проекті також значиться створення парку «Історичний ландшафт Київських гір і долини Дніпра» для проведення музичних фестивалів. Для велосипедистів уздовж житлових кварталів і по основних маршрутах руху транспорту — вулицях Набережно-Рибальській і Електриків — обладнають велодоріжки.
Закинуті промислові об’єкти на території півострова будуть знесені. Складніше з невеликими об’єктами, у яких є власники. Майнові спори не вирішаться швидко, тому про початок масштабного будівництва можна буде говорити через рік-два. Працюючі підприємства — «Ленінську кузню», офіси «5 каналу», спортклубу «5 елемент» і інші, «впишуть» у нову забудову.
Для втілення цього проекту буде потрібне будівництва нових транспортних розв’язок, паркінгів, шумозахисних екранів уздовж залізничної гілки, яка йде з лівого берега на Петрівку.

 

 

Канали уздовж житлових будинків і велосипедні доріжки прокладуть у новому мікрорайоні.

 

 

Такий вигляд за задумом архітекторів матиме набережна біля новобудов на Рибальському півострові.

Фото із сайту департаменту містобудування та архітектури КМДА.