Від прокуратури Києва активісти вимагали рішучих дій, аби врятувати станцію метро «Героїв Дніпра»

Довгоочікувані громадські слухання щодо скандального будівництва торговельного центру над станцією ситуацію не змінили. Вчора біля прокуратури міста Києва відбулася «акція протесту проти бездіяльності міської прокуратури», яка ще два тижні тому під тиском киян завела кримінальну справу щодо будівництва на «Героїв Дніпра». Активісти — захисники станції — вважають, що правоохоронні органи зумисне затягують справу, тому не поспішають передавати документи до суду для накладання арешту на будмайданчик і будівельну техніку. «Ми вже втретє намагаємося зустрітися з прокурором і запитати: чому йому так важко захистити киян? Чому замість суду документи були передані в поліцію Оболонського району?» — лунають слова розпачу активістів з гучномовця. — «Якщо нічого не буде зроблено на міському рівні, ми підемо «жити в наметах» під Генпрокуратурою. Зрозумійте: активісти ледь стримують оболонців від того, аби вони не розтрощили будмайданчик, який вважають незаконним. Тому і потрібна швидка дія в правовому полі. А її немає. Невже вони чекають, поки проллється кров?».

Нагадаємо: в столиці вже два місяці жителі Оболонського району проводять акції протесту з перекриттям руху транспорту по жвавій автомагістралі і вимагають припинити незаконне будівництво торгово-розважального центру над станцією метро «Героїв Дніпра», яке вже призвело до таких руйнувань, як пробите склепіння станції, замочені водою рейки і тріщини на платформі. Прокуратура відкрила кримінальну справу за статтею 197-1 Кримінального кодексу України «Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво», проте незаконні будівельні роботи тривають вдень і вночі.

У четвер, 29 вересня, відбулися громадські слухання, яких так довго добивалися оболонці. На них прийшло майже 800 мешканців району, представники влади від Оболонської райдержадміністрації, метрополітену та Київради. Проти забудови проголосувало майже всі присутні жителі.

Мешканці району розповідали, що того ж дня з ранку в їх поштових скриньках з’явилася газета зі статтею «Києву не вистачає торгівельних центрів», а люди, котрі виступали за будівництво, були досить похилого віку. Це викликало неабияке здивування, адже пенсіонерів у вже існуючих ТРЦ побачити можна нечасто. Противники забудови зустріли їх криками «Ганьба!».

Активісти ще раз нагадують мотиви цього протистояння з забудовниками: спорудження об’єкта всередині транспортної розв’язки, будівельні роботи над вестибюлем функціонуючої в штатному режимі станції метро, яка знаходиться на глибині не більше трьох метрів, проведення нічних робіт з підвищеним рівнем шуму посеред житлового масиву, в безпосередній близькості від житлових будинків та фальсифікація формальних та призначення реальних громадських слухань тільки під тиском жителів, через чотири місяці після початку будівництва — це пряме порушення українського законодавства. Також вони зазначають, що ТРЦ «ОАЗИС» — це тільки початок. У планах забудовника цілком вірогідно можуть бути багатоповерхівки, паркінг на місці трамвайного кільця та ще один величезний торговий центр на місці ринку «Оболонь».

Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко після громадських слухань стверджував, що без згоди громадян будівництво продовжувати не будуть, а те, що там зараз відбувається, — це планове укріплення станції метро: «Зараз роботи на станції «Героїв Дніпра» сприймаються частиною мешканців негативно, деякі політики підігрівають ситуацію. Хочу нагадати, що нам потрібно відремонтувати станцію. Роботи виконує компанія «Метробуд». І всі спекуляції з обвалом метро не мають жодних підстав», — зазначив міський голова.

Столичному очільнику люди не вірять і на своїй сторінці у мережі Фейсбук обіцяють продовжувати акції протесту. Це і не дивно, адже будівництво й досі триває. Про це повідомив активіст Володимир Тищенко.

Водночас Тищенко додав, що 3 жовтня мешканець оболоні Олексій Антонюк відзняв на відео, як над станцією метро відбувається буріння свердловин під палі для майбутнього ТРЦ.

Нагадаємо, що будівельники створили мешканцям району великі незручності — закрили один із виходів з метро. А також менш як до трьох метрів обмежили єдиний прохід між парканом і стіною «чаші», в яку веде вихід зі станції. І це за цілковитої відсутності альтернативних аварійних виходів.

На всіх мітингах і на громадських слуханнях представники забудовника стверджують, що всі їхні дії — законні, демонструють документи, розпорядження, видані міською владою в минулому, починаючи з 2003 року. Ось тому в ситуації, що виникла, і потрібна допомога неупередженого суду.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.