У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулось урочисте засідання вченої ради, під час якого начальникові Генерального штабу Збройних Сил Грузії генерал-майору Вахтангу Капанадзе (на знімку праворуч) було присвоєно звання «Почесний доктор Національної академії сухопутних військ» та вручено диплом, мантію та відзнаку Почесного доктора.

«Відомо, що відносини наших країн мають тривалу та дружню історію. Грузія — одна з перших пострадянських країн обрала демократичний шлях розвитку. Як під час помаранчевої революції у 2004 році, так і під час Революції Гідності 2014-го, Грузія простягнула руку допомоги українському народу. Грузія, як і Україна, проголосила своїми найвищими цінностями інтеграцію з європейськими та євроантлантичними структурами. З початком збройної агресії Російської Федерації проти України грузинські фахівці надали суттєву допомогу в багатьох напрямах, зокрема на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки відбувалась підготовка українських снайперів грузинськими інструкторами. І таких напрямів саме у військово-технічній співпраці дуже багато. Впродовж останніх років військовослужбовці Академії на запрошення грузинської сторони не раз відвідували військові навчальні заклади Грузії, де пройшли посилену підготовку в різних напрямах, отримали великий досвід навчання та бойової підготовки, який на сьогодні активно впроваджується в навчальний процес», — зазначив у своєму виступі начальник академії, професор, генерал-лейтенант, Павло Ткачук. Також очільник військового вишу зауважив, що на порядку денному — підписання між військовими навчальними закладами України та Грузії меморандуму, який передбачає розвиток обміну інструкторами і викладачами, курсантами, науковими напрацюваннями і здобутками.
«Я радо вітаю у Львові начальника Генштабу Збройних Сил Грузії Вахтанга Капанадзе. Добре пам’ятаю, як узимку 2015 року — період, який для нас був дуже важкий, — саме грузинські військові зі званнями лейтенантів та підполковників вчили тут, у нас, наших бійців снайперської справи. Велика подяка Вахтангу Капанадзе за те, що у Грузії є такі військові, які готові допомогти за першим покликом», — сказав голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.
Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що для всіх велика честь, коли до Львова приїжджають мудрі і талановиті люди: «Ми прагнемо високого рівня знань у наших університетах. Цей рівень знань можуть забезпечити найкращі викладачі і найкращі спікери. Думаю, що курсанти Академії сухопутних військ будуть мати велику честь слухати мудрі слова керівника Генерального штабу Грузії, коли він ділитиметься своїм досвідом. Це так важливо — вчити наших курсантів на хороших та успішних прикладах. Ми хочемо, щоб наша армія була армією переможців, щоб ми готували якісних офіцерів, які повинні черпати найкращі знання», — зазначив Андрій Садовий.
Начальник Генерального штабу Збройних Сил Грузії генерал-майор Вахтанг Капанадзе виголосив промову українською. «Я пишаюся тим, що грузинський військовий та представник грузинської військової науки отримав таке високе звання. Вважаю, що цей факт має стати символічним для наших народів та Збройних Сил наших країн. Нас об’єднує давня дружба, співробітництво та взаємодопомога. Ми й надалі готові продовжувати обраний нами курс. Я готовий стати рупором ваших перемог і досягнень не лише у Грузії, а й за кордоном», — наголосив генерал-майор.
Після врочистого засідання вченої ради начальник Генерального штабу Збройних Сил Грузії поспілкувався із журналістами. Представники ЗМІ зверталися до генерал-майора українською, яку він розуміє, адже свого часу два роки навчався на факультеті оперативно-тактичної підготовки Національної академії оборони України, а відповідав Вахтанг Капанадзе англійською. Під час спілкування начальник Генерального штабу Збройних Сил Грузії пообіцяв уже найближчим часом у статусі Почесного доктора виступити перед військовослужбовцями навчального закладу з першою лекцією.

Львів.

Фото надано Національною академією сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.