Минулого понеділка екс-командир роти харківського «Беркута» Віктор Шаповалов, даючи показання в Подільському райсуді Києва, частково визнав свою провину в розстрілі учасників Євромайдану 18 лютого 2014 року. Під час слухання звинувачуваний розповів, що бачив, як міліцейські спецназівці в Кріпосному провулку били людей, але нічого не зробив. Він також не реагував, коли силовики відкрили по активістах стрілянину, і тепер зізнався: шкодує, що так сталося.

Крім того, екс-«беркутівець» назвав імена своїх колишніх товаришів по службі, які були озброєні гладкоствольними помповими рушницями «Форт». Однак замість гумових куль міліціонери стріляли свинцевою картеччю. Загалом підсудний вказав прізвища тринадцяти своїх колишніх колег, у тому числі й командира харківського «Беркута» Владислава Лукаша, котрий керував, за словами Шаповалова, озброєними міліціонерами.
Підсудний так само докладно розповів, як у лютому 2014 року спецназівці з різних областей відрізняли одне одного на Майдані. Для цього, за його словами, на шоломи позаду приклеювали різнобарвні наклейки. Правоохоронці й адвокати потерпілих стверджують, що це дуже цінна інформація, яка дасть змогу, ґрунтуючись на відео- і фотодокументах, розрізнити інших причетних до поранень і вбивств майданівців. Як пояснив адвокат потерпілих Олександр Мусієнко, раніше за обличчями їх ідентифікувати не вдавалося, тому що всі вони були в масках та із закритим забралом на шоломі.
На даний момент частину колишніх спецназівців, яких на суді назвав підсудний Шаповалов, уже затримано. Стосовно інших міліціонерів інформацію перевіряють. Про це повідомив прокурор Генеральної прокуратури Олександр Ковальчук в ефірі телеканалу «112 Україна». У правоохоронців є також дані, що деякі колишні співробітники «Беркута» змогли пройти атестацію й тепер займають різні посади в Нацполіції. Нині під вартою перебувають чотири такі екс- «беркутівця», які на момент затримання продовжували роботу в системі МВС.