П’ять 20-тонних автомобілів із побутовими відходами з міста Лева заблокували в райцентрі Погребище на Вінниччині. Міський голова Погребища Анатолій Білик стверджує, що сміття привезли до них без будь-якого погодження.

Три автомобілі розвантажили на... узбіччі дороги поруч із полігоном твердих побутових відходів (на знімку). Заїхати на полігон у водіїв не було можливості, бо перед тим на в’їзді на його територію виріс «терикон» із сміття. Його висипали з кузовів двох авто. Місцеві показали ще одну купу сміття, що з’явилася з іншого боку полігона. Кажуть, приїжджі після розвантаження її підпалили. Люди викликали пожежників. Ті вогонь збили, але купа димить, поширюючи їдкий сморід. Перші вдарили на сполох пастухи. Дорога біля сміттєзвалища веде на пасовище. Коли в понеділок уранці (03.10) до полігона під’їхали ще п’ять автомобілів з таким само вантажем, на них уже чекали активісти. Спершу вони заблокували в’їзд на територію сміттєзвалища. Пізніше не дали можливості декому з водіїв розвернути авто, щоб вирушити у зворотному напрямку.
— Наші вимоги такі: прибрати з узбіччя те, що вже насмітили, в порядку компенсації надати місту трактор для розгортання відходів на полігоні, тоді ми відпустимо зупинені нами автомобілі, — розповів кореспонденту «Голосу України» місцевий активіст, який назвав себе Іваном.
Водночас понад тридцять жителів райцентру чергували біля прибулих машин. Тут також були присутні керівники району, міський голова, представники прокуратури, поліції, екологічної інспекції. Дехто з активістів висловлював припущення, що хтось все одно попередньо домовлявся із владою. Хто б це на свій розсуд відправив машини на відстань понад п’ятсот кілометрів туди, де на них не чекали.
— До директора нашого комунгоспу зателефонував невідомий чоловік, який назвав себе Русланом, і запропонував вивезти на полігон сто тонн відходів, — каже міський голова Погребища Анатолій Білик. — Коли директор комунгоспу озвучив таку інформацію, я сказав, що це серйозне питання, його можна вирішити тільки на сесії міськради. А вже наступного дня після цієї розмови мені повідомили люди, що на полігон невідомі завозять сміття великими автомобілями. Я поінформував поліцію, прокуратуру, районну владу.
За словами в.о. начальника поліції району Володимира Гавриша, в документах водіїв значиться місце завантаження відходами — Львів. Місце доставки вантажу не вказано. «Ми також встановили фірми, які організовували завантаження автомобілів і доставку відходів, — продовжує пан Гавриш. — Одна з них розташовується у Львові, друга — в Києві, до того ж столичне приватне підприємство зареєстровано у квартирі житлового будинку. Продовжуємо перевірку з тим, щоб встановити, хто дав вказівку доставляти і розвантажувати відходи в нашому райцентрі без погодження з місцевою владою».
— Після завантаження автомобілів у Львові нам дали номер мобільного телефону чоловіка, сказали, що його звати Руслан, і наголосили, що він вкаже нам маршрут, — розповідає один із водіїв. — Це він нас привів у Погребище. А коли запахло смаленим, утік і не відповідає на дзвінки. А нас залишив у заручниках. Я ще дорогою зрозумів, що тут щось нечисто. Мене він зупиняв декілька разів по телефону. Пропонував розвантажити машину то в посадці, то на узбіччі край дороги. Я відмовлявся це робити, бо розумів, що можу потрапити до поліції.
Старший інспектор обласної екологічної інспекції Петро Поліщук нарахував штрафів аж на 1800 гривень. Мав виписати протокол на представника столичної фірми. Той декілька разів обіцяв керівникам міста та району, що вже виїхав з Києва і прямує на місце скандалу. Його приїзду чекали впродовж дня, однак чоловік так і не з’явився. Активісти залишилися чергувати на ніч. Місцеві винесли водіям харчів. Ті залишилися ночувати в автомобілях. Із кузовів деяких із них уже текли нечистоти... Чим завершиться історія із львівським сміттям на Вінниччині, розповімо в одному з наступних номерів «Голосу України».

Вінницька область.

Фото автора.