Європейський парламент оприлюднив офіційну заяву до президента Росії Володимира Путіна і керівництва ЄС з вимогою вжити всіх заходів щодо звільнення українського журналіста Романа Сущенка, повідомляє «Укрінформ». «Депутати Європарламенту особливо стурбовані незаконним затриманням 30 вересня Російською Федерацією українського журналіста Романа Сущенка», — зазначили в Європарламенті. 

В ЄС вважають, що така ситуація із Сущенком є тривожним сигналом для всіх, хто захоче відвідати РФ. «Ми вимагаємо негайного звільнення Романа Сущенка», — наголосили в законодавчому органі ЄС.

Нагадаємо, що власного кореспондента агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка звинуватили у «шпигунстві» і затримали 30 вересня у Москві, куди він приїхав у приватних справах. Три дні дружина та агентство намагалися з’ясувати долю Сущенка. Тільки 4 жовтня увечері адвокатові журналіста Марку Фейгіну (українських консулів, коли верстався номер, до журналіста не допустили) дозволили побачитися зі своїм підзахисним протягом 15 хвилин. Після чого Марк Фейгін написав на сторінці у Твіттері, що Роман Сущенко провини не визнає і просить не турбуватися дружину і дочку. Адвокат також розповів, що Роман приїхав у Москву до брата. Встиг покласти речі, вийшов у справах. І одразу був затриманий. Тож можна припустити, що Сущенко на став випадковою жертвою.

Адвокат Романа вважає, що в нинішній Росії перспектива виграти його справу дорівнює нулю. «У Росії немає суду, в якому можна було б виграти хоч якусь справу. Виправдувальних вироків не існує, тим більше, у політичних справах проти українців. Не існує рішень, які були б не на користь влади. Інакше, навіщо б вони його «брали»?» — заявив він в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». Проте «врятувати Романа можна», — наголошує Фейгін. Публічний тиск може призвести до його звільнення або обміну. Я, особисто, вважаю, що в цій справі це можливо».

Звинувачення журналісту буде пред’явлено 7 жовтня. Згідно зі ст. 276 КК РФ, покарання за шпигунство передбачає позбавлення волі від 10 до 20 років.