Навколосирійський конфлікт інтересів Росії та Сполучених Штатів дедалі більше нагадує атмосферу Карибської кризи. Щоправда, цього разу як «заєць з капелюха» Москва використала ракетний комплекс С-300ВМ, котрий уперше в історії РФ було виведено за межі країни і доправлено до Сирії.

4 жовтня у міністерстві оборони Росії заявили, що мета таких дій — гарантувати безпеку російської військово-морської бази в Сирії, а також забезпечити виконання завдань уздовж сирійського узбережжя. «Нам ніхто не забороняє, у тому числі й міжнародні угоди, розміщувати ті системи в місцях дислокації російського військово-космічного угруповання», — цитують РІА «Новости» голову комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктора Озерова. На думку російського сенатора, необхідність у системах ППО може виникнути для захисту угруповання від атак із повітря і на землі. «Це може бути необхідно, зокрема, й щоб інциденти, як з нашим Су-24, який був збитий турецькою стороною, більше не повторювалися», — заявив він.
«Росія заявляла, що її головною метою є боротьба з екстремізмом. Однак ні ІДІЛ, ні Нусра не має військово-повітряних сил, тому я хочу спитати: яка мета встановлення цієї системи?» — зазначає нині речник міністерства оборони США Пітер Кук. Але відповідь очевидна: Росія у Сирії воює з іншими противниками.
30 вересня минув рік, як Москва несподівано заявила про намір приєднатися до розв’язання сирійського конфлікту на боці президента країни Башара Асада, надавши йому збройну підтримку. Тоді дії Росії розцінили як спробу поновити своє місце важливого гравця на міжнародній арені і вийти на прямі діалоги з країнами «Великої сімки» після того, як РФ було вигнано з елітного клубу. І справді, хоч представники G7 наголошували на невизнанні законності дій РФ у Криму і на Донбасі, вони все ж вважали доцільним продовжувати діалог із Москвою щодо сирійського конфлікту.
Але останній тиждень бомбардувань Алеппо став зламним моментом у ставленні Заходу до РФ. Сполучені Штати оголосили про призупинення діалогу з Москвою. Велика Британія назвала бомбардування цивільних кварталів Алеппо воєнним злочином. В ООН заговорили про необхідність позбавлення «права вето» країн, що є джерелом агресії (те, про що Україна говорить уже два роки). Навіть президент Франції Франсуа Олланд заявив, що Радбез ООН «не повинен бути театром дурнів або, іншими словами, місцем, де кожен уникає відповідальності».
Учора, виступаючи на першому засідання новообраної нелегітимної Думи, Путін розмірковував, у чому сила Росії. «Нам треба зміцнювати боєздатність і обороноспроможність країни, відстоювати її позиції на світовій арені», — заявив він. Питання в тому, як довго Захід дозволятиме Росії «відстоювати свої позиції на світовій арені», анексуючи території сусідньої держави, розпалюючи воєнні конфлікти і знищуючи цілі міста разом з їх населенням?

Довідково

SA-23 «Гладіатор» (за російською класифікацією С-300ВМ «Антей-2500») — універсальна зенітна ракетна система далекої дії, призначена для боротьби з балістичними ракетами малої і середньої дальності, крилатими ракетами, а також для ураження літаків тактичної і стратегічної авіації. Дальність ураження — до 250 км.