На околиці села Червоний Кут, що в Гадяцькому районі на Полтавщині, влаштували святкове театралізоване дійство «Підкова козацької слави». Приурочили його до чергової річниці підписання договору між Гетьманщиною-Україною та Річчю Посполитою.

 

Адже завдяки укладеній восени 1658 року Гадяцькій унії гетьман Іван Виговський спробував розірвати накинуті на Україну Московією пута Переяславської угоди. Згідно з цим договором, який підписували у польовому таборі козаків під Гадячем, наша держава як Велике князівство Руське входила до складу Речі Посполитої, по суті, на рівних правах із Великим князівством Литовським і Польщею. Прикро, та передовсім через амбіції тодішньої політичної еліти реалізувати ту знакову угоду, яку деякі історики називають першою спробою євроінтеграції України, не вдалося...


Однак її уроки більш ніж актуальні для сьогодення. Тож за ініціативою місцевого педагога і краєзнавця Олександра Зозулі та його однодумців ентузіасти відшукали бодай умовне місце підписання історичного договору поблизу Гадяча. Саме тут, на околиці села Червоний Кут, з минулого року почали влаштовувати урочистості та святкування. Відтоді біля пам’ятного знака з трьома флагштоками, на яких майорять прапори України, Польщі та Литви, побували політики, науковці, дипломати цих країн. Однак ініціатори новітнього переосмислення тієї історичної події прагнули, щоб вона вкарбовувалася у пам’ять земляків і гостей краю не лише офіційними заходами та виступами вчених.


За таких обставин районна влада разом із Сарівською сільрадою подбали про те, щоб велелюдне дійство у Червоному Куті стало щорічним і перетворилося на справжні народні гуляння. Цьогоріч вони були ще масштабнішими і, власне, «перевтілилися» у свято «Підкова козацької слави». Крім уже традиційної театралізованої презентації підписання договору тут мірялися силою сучасні козаки, демонстрували зброю та спорядження їхніх предків, співали самодіяльні артисти, грали народні музики, смакували нашими національними стравами... Та, певно, найочікуванішим став виступ представників кінного театру «Соколиний хутір», яких уже вдруге запросили сюди з Чернігівщини. Вони вкотре довели, що сьогоднішні козаки залишаються гідними спадкоємцями слави попередників.

Полтавська область.

 

 

 

Встановлені біля пам’ятного знака на честь Гадяцької угоди прапори України, Польщі та Литви стерегли сучасні козаки.

 

Фото автора.