У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулася святкова виставка-презентація Національного університету «Острозька академія» — першого вищого навчального закладу Східної Європи, який цьогоріч відзначає 440-річчя з дня заснування.

Місце для презентації було обрано не випадково: на території Дальніх печер лаври покояться мощі Феодосія Печерського — він же Федір Острозький, в Успенському соборі похований Костянтин Острозький. На жаль, цей факт нині відомий далеко не кожному, тоді як внесок родини Острозьких у розвиток України надзвичайно великий. Гальшка Острозька та Василь-Костянтин Острозький стали засновниками першого вишу в Україні — Острозької слов’яно-греко-латинської академії.

Подія розпочалася урочистим виступом студентів-театралів з Острозької академії. Гості могли поринути в історію заснування вишу та появи Острозької Біблії 1581 року від самої Гальшки Острозької і князя Василя-Костянтина Острозького.

Ректор Національного університету «Острозька академія», Герой України Ігор Пасічник не приховував своїх піднесених емоцій та щиро подякував усім причетним до відновлення віковічної слави Острозької академії: «Відродження Острозької академії відбулося завдяки допомозі багатьох людей. Це був дуже складний процес. Але так дав Бог, що в потрібний час траплялися саме ті люди — це представники української діаспори, серед яких Мирон та Леся Куропасі, Богдан Ватраль, Юліян Куляс, Стефан Качарай, Богдан Курчак та ін. Це тогочасні голови адміністрацій, які прониклися ідеєю відродження Острозької академії, низка вчених, які вірили в академію, президенти, які видавали відповідні укази. Щиро вдячні Євгенові Кириловичу Марчуку, який, будучи міністром оборони, передав Острозькій академії закинуті військові казарми, які перетворились на чудове студентське містечко та військовий ліцей. Дуже вдячний і Ларисі Івшиній, яка зробила для нашого вишу дуже багато — залучила до процесу відродження закладу багатьох вчених і меценатів. Насамперед, це подружжя Віталій та Олена Гайдуки, завдяки яким у нас з’явився не лише оригінал Острозької Біблії, новий автобус, а й відреставрована частина наукової бібліотеки. Також у цій плеяді друзів академії варто згадати, на превеликий жаль уже покійного, канадського мецената Ераста Гуцуляка, який виділив кошти на будівництво нового корпусу Острозької академії».

Цього дня в рамках заходу демонструвалась ексклюзивна виставка особистих речей князів Острозьких із колекції відомого українського мецената Олексія Шереметьєва; історико-філософська виставка картин найкращого іконописця Східної Європи Юрія Нікітіна «Острогіана: рефлексії очима сучасника»; срібно-бурштинові шахи українського ювеліра Августа Вольського «Князі Острозькі та турецькі султани», над виготовленням яких майстер працював більше семи років. Головним експонатом урочистостей стала книга, на основі якої були перевидані всі наступні тексти Святого Письма в Східній Європі — Острозька Біблія.

Острог
Рівненської області.

 

 

Краєзнавець Микола Бендюк, Микола Жулинський, Август Вольський та Ігор Пасічник біля срібно-бурштинових шахів «Князі Острозькі та турецькі султани».

 

 

Виступ студентів-театралів із Національного університету «Острозька академія».

Фото Євгена МАЛЬЧИКА.